Vragen over kindervoeding

Flesvoeding

Borstvoeding is de beste voeding voor je baby. Als je geen borstvoeding meer kan of wil geven, is Bonbébé flesvoeding een uitstekend alternatief. Bonbébé flesvoeding is met de grootste zorg samengesteld en voldoet aan alle eisen die wettelijk zijn vastgelegd. Bonbébé flesvoeding is er in een aantal varianten, precies afgestemd op de leeftijd en de ontwikkeling van je kindje.

Overstappen naar de fles

Borstvoeding is het beste voor een baby. Daarom is het belangrijk je baby zo lang mogelijk de borst krijgt, het liefst in ieder geval de eerste 6 maanden. Maar misschien wil je daarna overstappen op flesvoeding, of op een combinatie van borst- en flesvoeding. Bespreek dit met het consultatiebureau, zij kunnen je adviseren.

 

Een gemakkelijke overstap

Als je borstvoeding wilt afbouwen en wilt overstappen op flesvoeding kun je dit het beste stap voor stap doen. Begin met op een dag één borstvoeding te vervangen door een flesvoeding. Na een paar dagen kun je een tweede voeding ook vervangen door flesvoeding. Je kindje went zo langzaam aan de nieuwe voeding en jij hebt minder last van stuwing. De ochtendvoeding is inde regel de laatstevoeding die je vervangt.

 

Tip: Laat papa die eerste fles geven! 

De fles geven

Net als met het geven van borstvoeding is het belangrijk om de tijd en de rust te nemen voor het geven van een flesje. Ga rustig zitten en neem je kindje op schoot. Laat je kind goed om de speen happen en zorg dat de speen goed in de mond zit en helemaal gevuld is met melk.

 

De speen bepaalt grotendeels hoe snel je baby de fles leegdrinkt. Ga ervan uit dat je baby ongeveer 20 minuten nodig heeft voor een flesje. Drinkt je kind sneller?  Dan is de kans op spugen of darmkrampjes groter. Vooral een kind dat voorheen borstvoeding kreeg, zuigt vaak steviger. Je kunt de drinksnelheid verminderen door een speen met een kleinere opening te kiezen.

Hoe vaak en hoeveel?

Hoeveel je baby nodig heeft per dag, hangt af van zijn of haar gewicht en leeftijd. Op het consultatiebureau krijg je hierover een advies. Het lijkt vaak dat je je kindje een fles moet geven. Maar bedenk dat je kind nog geen grote hoeveelheden tegelijk kan verdragen.

 

De fles niet leeg

Drinkt je baby de fles niet leeg, ook niet als je de fles na een paar minuten nogmaals aanbiedt? Geen probleem, waarschijnlijk heeft je kindje op dat moment niet zo’n honger. Blijf niet aandringen. Ook als de fles vaker niet leeg gaat, hoeft dit geen probleem te zijn. Kijk naar je kind. Als je kind lekker groeit, normaal plast en vrolijk en levendig is, hoef je je geen zorgen te maken. Dan krijgt het echt genoeg voeding. Twijfel je toch, neem dan contact op met het consultatiebureau of je huisarts.

 

De fles snel leeg

Drinkt je baby met een noodgang zijn flesje leeg en lijkt hij of zij daarna nog ontevreden? En je hebt precies gegeven wat er voor de leeftijd van je kind is aangeraden? Geef dan niet nog wat extra’s. Dikke kans dat het gaatje in de speen te groot is. Je kind heeft wel voldoende voeding binnengekregen, maar de zuigbehoefte is nog niet bevredigd. Neem een speen met een kleiner gaatje.

Flesje maken

Als je een flesje voor je kind maakt is het belangrijk heel schoon te werken. Een baby kan namelijk veel sneller dan een volwassene een infectie oplopen. En in klaargemaakte flesvoeding kunnen bacteriën zich zeer snel ontwikkelen als je niet schoon te werk gaat of de voeding te warm bewaart.

 

Let ook goed op de dosering. Wijk niet afvan de aanwijzingenop de verpakking en gebruik alleen het schepje dat in de verpakking zit. De samenstellingvan de flesvoedingis namelijk heel precies afgestemd op een vaste hoeveelheid poeder per flesje. Geen schepje meer of minder dus!

 

Bereidingsadvies:

1.Was je handen goed. Maak de fles en speen goed schoon.
2.Doe het koude kraanwater in de fles en maak het handwarm (37°C) in de magnetron of flessenwarmer.
3.Haal het bijgevoegde doseerlepeltje door het poeder en strijk het af met de achterkant van een schoon mes. Doe dit bij het water.
4.Draai de dop op de fles. Schudden tot het poeder is opgelost.
5.Controleer de temperatuur van de voeding op de binnenkant van je pols.
6.Bewaar de aangebroken verpakking koel en droog in een afgesloten, kunststof doos.

 

In het buitenland is het wel verstandig om gekookt water of mineraalwater uit een fles te gebruiken.

 

Tip: Maak de voeding het liefst per fles klaar. Maar je kunt ook best een keer 2 flessen tegelijk klaar maken. Bewaar een klaargemaakte voeding niet langer dan 8 uur. Wel in de koelkast bewaren!

Flesje bewaren

Soms is het handig om een paar flesjes tegelijk van tevoren te bereiden. Bijvoorbeeld als je weg wilt of voor de avond/nachtvoeding. Dat kan prima, als je maar altijd schoon werkt en de instructies op de verpakking volgt. Zet de flessen wel meteen na het klaarmaken in de koelkast. De gemaakte flesvoeding kun je maximaal 8 uur in de koelkast bewaren. Gooi restjes altijd weg.

 

Tip: Zorg dat je koelkast staat afgesteld op 7°C. Dat is de optimale bewaartemperatuur voor flesvoeding. 

 

Flesvoeding onderweg

Wil je je kindje onderweg de fles geven? Neem dan de hoeveelheid poeder die je nodig hebt mee in een bakje. Je kunt dan ter plekke met water uit de kraan een flesje bereiden. Eventueel neem je schoon water mee van thuis. Een flesje onderweg bereiden is beter dan een bereid flesje meenemen dat je niet de hele tijd koud genoeg kunt bewaren. Zelfs in een koelbox loopt de temperatuur toch vaak hoger op dan je denkt.