7x zo wordt samen met je baby eten gezellig

Je kunt het inmiddels vast beamen: met een baby is het aan tafel nooit saai. Of de broccoli vliegt je om de oren. Of je hebt een kleine smulpaap die niet van stoppen weet. Welk type je baby ook is, het is best een uitdaging om te zorgen dat de eetmomenten soepel verlopen. Zo maak je het gezellig voor je kind én voor jou!

1. Geen strijd

Heel belangrijk: zorg dat de eetmomenten van je baby geen strijd worden, ondanks dat hij zijn lippen stijf op elkaar houdt of de complete maaltijd onder zijn stoel belandt. Als je vanaf het begin – dus vanaf de eerste hapjes – laat zien dat samen eten vooral gezellig is, heb je daar later profijt van. Je kind ziet eten dan als iets ‘leuks’.

2. Maak het gezellig

Maar hoe maak je het aan tafel leuk(er)? Door samen een liedje (‘Smakelijk eten, smakelijk eten, hap hap hap…) te zingen bijvoorbeeld. Of maak er een spelletje van als je je baby voert door te doen alsof de lepel een vliegtuig, auto of fiets is. Dikke kans dat je er een grote smile voor terugkrijgt en je kind prompt alles opeet.

3. Geef een compliment

Deze tip ligt in de lijn van ‘maak het gezellig aan tafel’. Door je kind te complimenteren – ‘Wat goed dat je nóg een hapje neemt!’ – geef je hem zelfvertrouwen en een goed gevoel. Strooi trouwens niet met complimenten, want een compliment moet natuurlijk wel zijn waarde behouden. Goed eten moet op een gegeven moment bovendien vanzelfsprekend worden, zonder dat je kind er steeds voor beloond wordt.

4. Voor iedereen wat wils

‘Wat eten we vandaag?’ Met een baby in huis denk je waarschijnlijk drie keer na over wat je op tafel zet. Want punt één: hij mag nog niet alles hebben. Punt twee: je moet het misschien nog fijn maken. Punt drie: je baby moet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Dat kan een behoorlijke challenge zijn. En levert niet altijd iets op waar jij per se zin in hebt. En punt vier: je wilt misschien dat de voeding ook nog biologisch is, want is verantwoord en smaakt beter. Lang leve de biologische Bonbébé menupotjes! Kunnen jullie gewoon sushi bestellen!

TIP | Dat zit wel goed

Of je baby nu zes, acht of tien maanden is. De biologische Bonbébé menupotjes zijn precies afgestemd op de ontwikkelingsfase van je baby. Denk aan de smaak, textuur (fijn of grof), de hoeveelheid en de voedingswaarde. Zo weet je dat je baby altijd voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Ook is de groente uit de Bonbébé menupotjes vers en direct van het land en is al het goede bewaard. Dus ook daar hoef jij je in ieder geval niet druk over te maken…

5. Op smaaksafari

Wist je dat je baby wel tien tot vijftien keer iets moet proeven voordat hij aan een smaak of textuur gewend is? Maak er dus geen issue van als hij iets nieuws weigert. Ga elke dag samen het avontuur aan en ontdek zo wat in de smaak valt. En hoe meer smaken je baby in de loop van de tijd leert waarderen, hoe groter de kans dat hij later gevarieerd zal eten. En ondertussen ontdek jij tijdens deze zoektocht misschien wel dat rode bietjes best lekker zijn!

6. Focus!

Is het tijd om te eten? Zorg voor een opgeruimde tafel en leg afleidende attributen weg, zoals boekjes en speelgoed. Je kind heeft namelijk alle aandacht nodig om een nieuwe smaak, geur, kleur, textuur en/of temperatuur te ontdekken.

7. Zoet doet goed

Dikke kans dat je baby dol is op fruit. Fruit is namelijk zoet en komt qua smaak het dichtst in de buurt van (moeder)melk. Ook veel groenten zijn zoet. Denk aan wortels, pompoen en bloemkool. Met deze smaken kun je dan ook het beste beginnen.

TIP | Bonbébé fruitpotjes beoordeeld met een 8.0

Over fruit gesproken… Voor hettestpanel.nl* mochten 104 baby’s de Bonbébé fruitpotjes testen. En dat was een groot succes. 88% van de testertjes vond de smaak lekker. En hun ouders zijn ook enthousiast. 86% beveelt het andere ouders aan. De Bonbébé fruitpotjes werden het vaakst gegeven als tussendoortje tussen het ontbijt en de lunch.

 

*Onderzoek hettestpanel.nl in opdracht van Bonbébé onder 104 testers (september 2019). Deze analyse is gebaseerd op het Bonbébé Fruit potje appel, aardbei, peer en banaan.

De Wereldgezondheidsraad adviseert om de eerste zes maanden volledig borstvoeding te geven. Bonbébé ondersteunt dit advies.