Hechten met je baby

Hechten met je baby: hoe doe je dat?

Je hoort veel over hechting tussen ouders en kind en het belang ervan. Dat kan misschien een beetje afschrikken. Want wat als het misgaat; heb je dan voor de rest van je leven een slechte band met je kind?

Hormonen en instinct

Goed om te weten is dat je het niet snel verkeerd zal doen. Een groot deel van de hechting gaat al automatisch. Je hormonen en je instinct helpen je een heel eind op weg om je kind de geborgenheid te geven die hij nodig heeft. Wist je dat hechting zelfs al begint tijdens de zwangerschap, als je je hand op je buik legt of tegen je baby praat?

Als je baby net geboren is, is hij kwetsbaar en volledig afhankelijk van jou. Hierdoor zal hij instinctief hechtingsgedrag vertonen. Hij of zij wil bij jou zijn en doet daar alles voor: in het begin komt dat vooral neer op huilen. Reageer hier dan ook op, geef je baby het gevoel dat je er bent als hij je nodig heeft.

Huid-op-huidcontact

Je baby heeft de eerste tijd veel behoefte aan huid-op-huidcontact; dat wordt ook wel huidhonger genoemd. Als je baby tegen je aan ligt, krijgt hij via zijn zintuigen informatie binnen die hem een veilig, ontspannen gevoel geeft. Zo herkent hij de hartslag van de moeder nog uit de tijd in de buik, maar hij herkent ook de geur en de stemmen van zijn ouders. Je baby heeft contact met jouw lichaam nodig om voorzichtig te wennen aan zijn nieuwe omgeving. Je bent een soort reddingsboei waar je baby zich aan vastklampt. Hij of zij kan er dan ook geen genoeg van krijgen om geknuffeld te worden en tegen je borst te liggen.

Wij weten dat de box een veilige plek is, maar je baby weet dat niet. Die kan op zo’n moment geborgenheid missen. Lekker veel bij je nemen dus, je baby. Het is niet zo dat je je baby daarmee verwent, je vergroot hiermee juist het zelfvertrouwen van je kindje. Die met jou de wereld voorzichtig in zich op durft te nemen.

Het liefst ligt je baby bloot op jouw blote huid. Dit zijn de voordelen van huid-op-huid-contact:

  • Jouw lichaam reguleert de temperatuur van je baby, die dat zelf nog niet kan. Via jouw huid registreren jouw hersenen of je baby meer of minder warmte nodig heeft en past daar jouw temperatuur op aan. Verwarming op maat, dus.
  • Het stabiliseert de hartslag, ademhaling en bloedsuikerspiegel van je kindje.
  • Het zorgt voor een daling van stresshormonen en voor de aanmaak van kalmerende hormonen.
  • Het stimuleert de groei en de hersenontwikkeling van je kindje.
  • Het draagt bij aan een veilige hechting, een goede band, tussen ouder en kind. Wanneer je je baby vasthoudt, maak je oxytocine aan. Dit hormoon zorgt voor liefdevolle, zorgzame gevoelens en werkt als een magneetje tussen jou en je baby. Het zorgt ervoor dat jullie je verbonden voelen.

Jij bent de basis

Geef je baby het gevoel dat jij er bent om hem te verzorgen, beschermen en steunen. Als een baby voelt dat hij een veilige basis heeft, kan hij zich goed ontwikkelen op allerlei vlakken. Een kind dat goed gehecht is, krijgt vertrouwen in zichzelf en anderen en dat helpt hem of haar weer op een gezonde manier om te gaan met stress, lastige situaties en emoties. Ook draagt een goede hechting bij aan de nieuwsgierigheid en leergierigheid van je kind, wat weer van pas komt bij alle relaties die je kind opbouwt, ook later als volwassene.

Hulp bij de hechting

Na een traumatische bevalling, bij een postnatale depressie of wanneer je het idee hebt dat je zelf niet goed gehecht bent in je jeugd, kun je hulp vragen bij de hechting. Geef dit aan bij je verloskundige (zij is de eerste zes weken nog je contactpersoon voor vragen op het gebied van ouderschap) of het consultatiebureau (Centrum voor Jeugd en Gezin).