Consultatiebureau

Het consultatiebureau

Na de bevalling wordt je baby gemonitord door de kraamverzorgende. Daarna neemt het consultatiebureau, het Centrum voor Jeugd en Gezin, die taak over. Het is niet verplicht om naar het consultatiebureau te gaan, maar het kan heel handig zijn. In dit artikel lees je hoe en wanneer het consultatiebureau nuttig kan zijn. 

Hielprik en gehoortest

Soms al in de eerste week komt een medewerker van het consultatiebureau bij jullie langs, voor de hielprik en de gehoortest. Lagen jullie wat langer in het ziekenhuis, dan kan het ook dat de hielprik daar al gedaan is en ga je later naar het consultatiebureau voor de gehoortest. De aanpak kan ook per gemeente verschillen.

In ieder geval wordt gevraagd of je in de derde week een afspraak wilt met een jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau. De verpleegkundige komt dan aan huis voor een eerste kennismaking. Je kunt haar om advies vragen over de verzorging, de voedingen, eigenlijk alles. Het eerste bezoekje duurt meestal een uur, afhankelijk van hoeveel vragen je hebt. Er wordt een medisch dossier aangelegd over je kindje, je ontvangt een boekje waarin je de groei en het gewicht kunt bijhouden en ze vertelt je alles over de rol van het consultatiebureau.

Meten en wegen

Die rol is vooral adviserend en monitorend, dus je kunt er terecht voor allerlei vragen en je kunt er je baby wegen en meten om de groei in de gaten te houden. Die groei wordt in een grafiekje gestopt, wat een groeicurve oplevert. Vooral de eerste maanden, of als je borstvoeding geeft, is het fijn dat er inloopspreekuren en weegmomenten zijn, waarop je zo even naar binnen kunt lopen. Je kunt dan checken of je kind genoeg binnenkrijgt en daar goed op groeit.

Heb je vragen over voeding, slapen of iets anders, dan kun je die aan een jeugdverpleegkundige of jeugdarts stellen. Zij zijn gespecialiseerd in alles waar je tegenaan loopt met een jong kind.

Het gemiddelde

In het eerste jaar heb je acht afspraken, waarbij je kindje, als je het Rijksvaccinatieprogramma volgt, ook vaccinaties krijgt. Ook wordt je kindje dan kort medisch onderzocht en wordt zijn gewicht en lengte bijgehouden. Ieder kind heeft zijn eigen groeicurve, maar zo krijg je een idee van de groei van je kind en kun je dat afzetten tegen het gemiddelde. Wat uiteraard niets meer is dan dát: een gemiddelde. Om aan een gemiddelde te komen, heb je uitschieters naar boven en naar beneden nodig. Het is niet het gewicht of de lengte die op die leeftijd het meeste voorkomt. Met dat in je achterhoofd is het meten en wegen een fijne manier om te kijken of je kind zijn eigen curve vasthoudt en niet te veel onder of boven de lijn duikt.

Buiten de acht reguliere afspraken, kun je altijd een afspraak maken als je vragen hebt of ergens tegenaan loopt. Heb je een dringende medische vraag met betrekking tot je kindje dan kun je uiteraard ook nog steeds bij je huisarts terecht.

Vaccinaties

Als een kindje ongeveer 4 weken oud is, ontvang je een uitnodiging van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) over het Rijksvaccinatieprogramma. Bij deze uitnodiging zit een brief, het vaccinatiebewijs voor het kind, alle oproepkaarten voor de inentingen totdat het kind 4 jaar wordt en een folder met informatie.

Vaccineren is niet verplicht. De meeste ouders in Nederland kiezen ervoor om hun kind te laten vaccineren volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Om de groepsimmuniteit in stand te houden in ons land, moet minstens 95 procent ingeënt zijn.