Roze wolk

Net bevallen, en niet blij

Na negen maanden, een flinke bevalling en als je pech hebt wat hechtingen, krijg je dan eindelijk je baby in je armen. De hemel breekt open, waarbij er een perfecte zonnestraal op dit zoete tafereeltje valt en al glunderend kijk je naar het prachtige kindje dat je op de wereld hebt gezet en direct al helemaal ‘eigen’ voelt. Uh uh, ging het maar altijd zo.

De kans is groter dat jij bekaf bent van de bevalling, alle spanningen erom heen en dat zo’n klein baby’tje tegen je borst behoorlijk onwennig voelt. Toegeven, vooral aan jezelf, dat deze dagen misschien niet de mooiste uit je leven zijn, kan best lastig zijn. Want hoor je niet op en top te genieten nu?

Het goede nieuws: nee, niets hóórt. Hoe jij je voelt is helemaal afhankelijk van de cocktail aan hormonen die door je lichaam giert, het aantal uren slaap dat je erop hebt zitten en hoe je je lichamelijk en mentaal voelt. Gun jezelf rust en tijd om bij te komen van de afgelopen negen maanden. Je zult zien dat met wat slaap en wat meer qualitytime met je gezinnetje die gelukkige gevoelens vanzelf komen.

Waar blijft mijn roze wolk?

En soms ook niet. Ergens op dag 3 tot dag 5 na de bevalling kun je emotioneel worden, het zijn de beruchte kraamtranen. Je hormoonspiegel daalt sneller dan de waarde van de bitcoin en je slaapt slecht. Tel daar alle kersverse uitdagingen van het verzorgen van je kindje bij op en je hebt wat off-days te pakken. Huil lekker uit, draai de stroom aan kraamvisite wat terug en laat je even goed in de watten leggen.

Baby blues of postnatale depressie?

Misschien twijfel je: is dit nou een heel gewone baby blues, of heb ik een postnatale depressie? De baby blues speelt op zo’n drie dagen na de bevalling, een postpartum-depressie begint meestal een week tot drie weken na de bevalling. Bij de babyblues ziet de wereld er na wat nachtjes slapen echt wat beter uit. Ja, je bent snel bezorgd, moe en voelt je niet blij, maar dit gevoel ebt na een paar weken weg. Bij een postpartum depressie voel je je steeds slechter, ongelukkiger en je merkt dat je niet meer geniet van dingen die je eerst wel leuk vond. Het voelt wat overheersender en dagelijkse dingen doen valt je zwaar.

Herken je jezelf in die laatste categorie, praat er dan over. Met je partner, familie, vriendin en schakel hulp in. Schaam je daar absoluut niet voor. Dit overkómt je, daar heb je zelf geen schuld aan. Het is geen kwestie van ondankbaar zijn, wat veel vrouwen met een postpartum depressie denken, want ‘nu heb ik een baby en ben ik nog niet blij’. Je hebt er niet voor gekozen je zo te voelen, maar je kunt er wel voor kiezen om je beter te gaan voelen door hulp te vragen. Er is zorg op maat voor net-bevallen moeders, soms zelfs aan huis. Hoe sneller je aan de bel trekt, hoe eerder jij van je kindje kan genieten en je kindje van jou.

Vraag je verloskundige of huisarts of hij of zij je door kan verwijzen, of een hulpvraag voor je kan uitzetten. En onthoud: alles komt goed!