Huilen

Overmatig huilen

Grote kans dat je weleens hebt gegoogeld op de vraag ‘Hoeveel huilt een baby?’
Vond je het antwoord (2 tot 2,5 uur per dag bij 6 weken) geruststellend of verontrustend?
Als je het idee hebt dat je baby veel huilt, en dat niets tot weinig helpt, wat valt er dan nog te doen?

Huilen hoort erbij

Huilen is een normaal communicatiemiddel voor baby’s. Sterker nog: het is hun enige communicatiemiddel. Je kindje zal het dan ook voor alles inzetten. Een ongemakkelijk gevoel door een vieze luier, een boertje dat dwars zit, oververmoeidheid, overprikkeld, krampjes, honger: noem het maar op en je baby huilt erom. Dan zit je dus al gauw aan een puur uur huilen per dag. Jij weet inmiddels ook wel dat het erbij hoort en hoewel leuk anders is, kun je korte huiltjes met een duidelijke oorzaak vast redelijk hebben.

Anders wordt het als je het idee hebt dat je baby erg veel huilt, of ontroostbaar is. Er is bijna geen ouder die daar goed tegen kan. En hoewel je je misschien hulpeloos voelt, is het belangrijk kalm te blijven. Troost je baby, wieg hem en bied geruststelling. Ook al merk jij het niet, je baby heeft er enorm veel aan om te merken dat jij er voor hem of haar bent.
Maar als je kindje niet te troosten is, hoe kom je er dan achter wat eraan scheelt?

Waarom huilt mijn baby zoveel?

Als een baby jonger dan vijf maanden heel vaak of lang achterelkaar huilt zonder dat je weet waarom, heet dit overmatig huilen. Het is moeilijk om er een precies aantal uur aan te hangen, al zijn er verschillende websites die dat wel doen. Daarop vind je dat een baby minimaal drie weken, drie dagen per week en drie uur per dag moet huilen, wil het zich kwalificeren voor de term ‘huilbaby’. Maar belangrijker is: hoe jullie als ouders het ervaren. Is het te doen? Of maken jullie je erg zorgen, omdat je misschien denkt dat er een medische oorzaak is voor het huilen? Misschien is het een geruststelling dat er in 95% van de gevallen geen medische oorzaak is (of wordt gevonden) voor overmatig huilen. Baby’s kunnen last hebben van prikkels, krampjes of vermoeidheid. Dat wordt allemaal nog gezien als ‘normaal’.

Reflux of koemelkallergie

Maar je wilt natuurlijk zeker weten dat jouw kindje niets mankeert, dat is heel logisch. Als je ongerust bent, kun je met je baby terecht bij de huisarts of het consultatiebureau. Daar wordt gevraagd naar mogelijke signalen die horen bij reflux (dit is het terug omhoog stromen van voedingen waardoor de slokdarm geïrriteerd raakt) of koemelkallergie. Wellicht word je gevraagd een huildagboek bij te houden, om te zien of het huilen vooral na een voeding opkomt. Sowieso wordt je baby medisch onderzocht.

Als je baby reflux heeft, zijn er tips om dit voor je kindje draaglijker te maken. Bij ernstige reflux kan een arts medicatie voorschrijven. Ook als blijkt dat je kindje een koemelkallergie heeft, zijn er dingen jij kunt doen (schrappen van koemelk uit je eigen menu) of het geven van koemelkvrije voeding om te zorgen dat je baby zich beter voelt.

Krampjes

Wordt er geen oorzaak gevonden, maar wordt er gedacht aan krampjes, dan is de kans groot dat het huilen afneemt na vijf maanden. De echte piek van de krampjes is dan voorbij en je kindje gaat over op vaste voeding (wat ook weer even kortdurend krampjes kan opleveren).
In sommige gevallen houdt ook het huilen na de vijf maanden nog aan, zonder dat er een direct medische oorzaak voor is. Als er geen medische oorzaak is, dan kun je hulp krijgen bij het leren omgaan met het huilen van hun baby, of bij het aanbrengen van meer routine in de dagen. Hoewel de dagen met een huilbaby eindeloos lijken, komt er een dag dat je erop terugkijkt en denkt: dat is alweer lang geleden. Want ook jouw baby wordt uiteindelijk een blije dreumes of ondeugende peuter.