Week 11-12

11
  • Focus

  • Trappelen

  • Voorlezen

Alle zintuigen van je kindje ontwikkelen zich, maar wat deze weken het meest in het oog springt, is het zicht. Dat is nu echt alweer met sprongen vooruitgegaan.

Wat ziet mijn baby zoal?

Je kindje kan zich, nu hij of zij bijna drie maanden oud is, langer focussen op één punt. De ogen werken beter samen hij kan jou nu ook herkennen aan je gezicht, – in plaats van aan je geur en stem. Verschillende kleuren ziet hij of zij nu ook beter dus ook naar felgekleurd speelgoed wordt nu heel gefascineerd gekeken.

En wat zijn ogen zien, willen zijn handen (en vooral zijn mond) hebben. Bewegingen worden steeds gecontroleerder, dus het zou kunnen dat je baby het speeltje waar hij zijn oog op heeft laten vallen, kan grijpen. Maar negen van de tien keer zal hij misgrijpen. Want ook de oog-hand coördinatie is nog volop in ontwikkeling.
Nu je kindje gezichten beter kan zien en vertrouwd is geraakt aan dat van jou, wordt hij of zij ook nieuwsgierig naar anderen. Hij of zij ziet steeds meer details en ziet dus ook heel duidelijk verschil in gezichten.

Steeds sterkere nek

Het nekje kan je kindje steeds beter ondersteunen. Het hoofdje staat er een stuk minder wiebelig op. Je zult zien dat tijdens tummy time je kindje zich steeds meer opricht. De nek- en rugspieren worden steeds sterker. Bij twaalf weken kan tummy time zo’n 10 minuten per keer, of korter als je merkt dat je kindje het niet meer zo leuk vindt. Het kan namelijk best zwaar zijn en je wilt niet dat je baby er een hekel aan krijgt.

De beentjes beginnen steeds meer te trappelen. Als je baby in zijn wippertje zit, zul je zien dat hij daar steeds meer in op en neer beweegt.

Je baby voorlezen

Heb je al eens een boekje voorgelezen aan je baby? Het voelt in het begin misschien gek om een baby voor te lezen, want wat begrijpt hij er nou helemaal van? Maar jouw stem, de felle kleurtjes van de tekeningen: je baby vindt het allemaal prachtig en het is de eerste aanzet van zijn taalontwikkeling. Er zijn veel boekjes speciaal voor baby’s, met vrolijke en felle kleuren. Of juist met veel contrast in zwart en wit. Helemaal in je kind zijn straatje, dus. Kijk hier maar eens, babyboekje van het jaar verkiezing