Week 13-14

13
  • Omrol-alert

  • Kleine kletskous

  • Samen spelen


Die handjes, die handjes, die handjes in de lucht!

Alsof je baby vooraan staat bij een optreden van de Snollebollekes: zo zwaait je baby met zijn of haar armen. Die handjes worden soms minutenlang bestudeerd. Je baby ontdekt dat die handjes aan zijn of haar lijfje zitten en dat hij of zij zelf degene is die de ledematen aanstuurt. Nadat je kindje die eerste schok heen is, zal hij die handen dan ook voortdurend aan het werk zetten. Speeltjes grijpen, jouw vinger vasthouden: hij wordt er snel handig mee.

Steeds beweeglijker

Ook de benen worden sterker en trappelen gezellig mee met de rondzwaaiende armen. De voetjes moeten ook aan een nadere inspectie onderworpen worden en het liefst verkent je baby zo’n voetje met de mond. Het is niet alleen behoorlijk lenig, het is ook een teken dat je baby steeds meer besef heeft van zijn lichaam en wat het kan.
Verschonen kan hierdoor wel wat uitdagender worden: krijg die poepluier maar eens fatsoenlijk uit met zo’n kleine acrobaat. Sowieso wordt verschonen iets om steeds alerter bij te worden: het kan zomaar dat je baby dit moment aangrijpt om voor het eerst om te rollen. Een leuke mijlpaal, maar liever niet als hij op de commode ligt, natuurlijk.

Hoe interessant die handen en voeten ook zijn, hij laat ze spontaan vallen als hij de kans krijgt met jou te ‘kletsen’. Met geluidjes zal hij proberen je aandacht te trekken en als hij die heeft, zal hij je belonen met een glimlach. Is er iets schattiger dan dat?

Spelletjes die je baby nu leuk vindt

Nu je kindje zo’n 13 à 14 weken oud is, is er steeds meer contact samen. Hierdoor zijn er meer ‘spelletjes’ die jullie samen kunnen spelen. Wat voorbeelden: trek gekke gezichten. Er is een kans dat je kindje je imiteert. Steek je tong bijvoorbeeld eens uit, en kijk of je baby je na doet.

Je baby snapt steeds beter waar geluiden vandaan komen en dus wordt speelgoed met geluid ook steeds interessanter. Je kunt er maar beter wennen: de komende jaren ben je altijd omringd door vrolijke, soms gekmakende muziekjes.

Kiekeboe blijft favoriet, helemaal nu hij je volgt en kan horen waar geluiden ongeveer vandaan komen, breidt dat je speelruimte uit. Je kunt een hydrofiele luier over je hoofd doen of achter het gordijn gaan staan en roepen…
Misschien word je dan wel weer beloond met zo’n mooie glimlach of zelfs een eerste schaterlach.