Week 15-16

15
  • Komt een hapje aan

  • Een ander uitzicht

  • Spiegelbeeld

Ben je alweer aan het werk? Vind je het wel lekker om af en toe de deur uit te zijn, of tel je de minuten af dat je weer naar huis mag? Het kan best even duren voordat je een fijne balans vindt tussen werk en privé. Het is nogal veel wat er van je gevraagd wordt als nieuwbakken moeder. Je wilt een lieve moeder zijn, een leuke partner, goede werknemer, gezellige vriendin en er zitten maar een beperkt aantal dagen in een week. Het zijn al die ballen die je wilt hooghouden. Misschien kun je jezelf ergens tegemoetkomen? Laat boodschappen bezorgen, werk een dagje vanuit huis zodat je tussendoor wat wassen kunt draaien of kook op zondag vast voor wat avonden vooruit.

De eerste hapjes

Kijkt je kindje soms het eten bijna uit je mond? Het kan heel goed dat hij interesse krijgt in vast voedsel. Tussen de 4 en 6 maanden kun je heel voorzichtig beginnen je kindje wat hapjes fruit of groente te geven. Dat komt nog niet in de plaats van een voeding, maar is gewoon een ‘extraatje’ waardoor je kind aan de smaak en textuur kan wennen. Een oefenhapje. Vergeet niet te filmen, want die eerste kennismaking met een nieuwe smaak na een menu van enkel melk, levert vaak mooie blikken op. Je kunt zelf een fruit- of groentehapje maken, of net zo makkelijk en net zo gezond, een potje opentrekken. Bon Bébé heeft al fruit- en groentehapjes voor baby’s vanaf 4 maanden. Hiervan weet je zeker dat er geen grove stukjes inzitten, en dat de groenten en fruit biologisch geteeld zijn.

Lees ook: Banaan of bloemkool: wat geef ik als eerste hapje?

Gezichtsuitdrukkingen

Je baby kan zijn ogen niet van je afhouden, als je binnen baby-armlengte bent tenminste. Dan heeft hij het beste zicht. Het meeste oog heeft hij nu vooral voor gezichtsuitdrukkingen. Fascinerend hoe je steeds weer anders weet te kijken. Maar buiten dat het heel vermakelijk is om naar jou te kijken, steekt je baby er ook wat van op. Hij zal het proberen na te doen. Je kunt hem helpen gezichtsuitdrukkingen door je uit te drukken hoe je op dat moment voelt. Over the top acteren, mag daarbij best. Trekt hij aan je haar, dan frons je. Lacht hij, dan lach je breeduit terug. Zo leert je kindje dat jij reageert op hem en hij weer kan reageren op jou. Uiteindelijk zal hij zijn gezicht ook steeds meer inzetten om te laten zien wat hij van iets vindt.

Wanneer gaat mijn baby omrollen?

Je hebt baby’s die bij vier maanden al omrollen (een enkeling per ongeluk nog eerder), maar de meeste doen het zo rond de zes maanden. Maar weet dat het kan en je er niet zomaar meer vanuit kunt gaan dat je kindje wel ‘even’ stil blijft liggen.
Van buik naar rug rollen kost minder kracht dan van rug naar buik, vandaar dat dit meestal als eerste lukt. Natuurlijk moet een baby eraan toe zijn, maar als jij merkt dat zijn interesse er ligt kun je hem als een coach best een beetje aanmoedigen en stimuleren.

Ligt je baby lekker op zijn buik, dan kun je een speeltje naast hem bewegen en neerleggen nét buiten zijn bereik. Je baby zal ernaartoe willen bewegen, verplaatst zijn gewicht en zou zo maar eens kunnen doorrollen. En als fanatieke coach reageer je hier natuurlijk uitzinnig op waardoor je kindje dit graag nog eens wil doen. Rolt jouw baby nog niet om? Elke baby heeft zijn eigen tempo. Het kan heel goed dat jouw baby van vier maanden nog helemaal geen interesse heeft in omrollen. Er zijn zelfs baby’s die het hele omrollen overslaan.

Als je je baby goed ondersteund, kan hij al eventjes in een zittende positie worden gehouden. Vanuit je schoot heeft hij zo weer een heel ander uitzicht op de kamer.

De hand-oogcoördinatie van je baby wordt steeds preciezer en geavanceerder. Je kindje kan nu heel gericht pakken wat hij wil, en dit zelfs van het ene handje naar de andere overgeven. Ook de vingers bewegen steeds gecontroleerder en kunnen soms al kleine voorwerpen vasthouden.

Hangt er in de box zo’n plastic spiegeltje? Dit is een mooi moment om het te introduceren, want in deze fase kan het spiegelbeeld hem enorm boeien. Dat hij naar zichzelf kijkt, daar heeft hij geen idee van. Maar wel dat iemand hem de hele tijd na doet! Is dat even gezellig.