Week 19-20

19
  • Baby entertainment

  • Steeds sterker in de nek

  • Ander slaapritme

Vanaf een maand of vijf leert je baby steeds langer zijn rug en nek recht te houden. Echt goed los zitten, kunnen de meeste baby’s rond de achtste of negende maand. Tot die tijd ondersteun je je kindje. Spelletjes die je nu kunt doen is hem voorzichtig paardje laten rijden op je knieën (inclusief een klein gat in de weg).

Je kindje wordt steeds beter in het vasthouden van voorwerpen. Zachte blokken of een stoffen rammelaar zijn ideaal speelgoed in deze periode. Je kindje kan dit goed grijpen, en als hij het op zijn hoofd laat vallen, is er niets aan de hand.

Mijn baby slaapt minder overdag

Merk je dat je kindje overdag minder slaap nodig heeft? Rond de vijf maanden slaapt een baby gemiddeld 14 tot 15 uur per dag en de verhouding van overdag en ’s nachts slapen verschuift iets. ’s Nachts slaapt hij nu zo’n elf uur (niet aaneengesloten, natuurlijk) en die andere uurtjes verdeelt hij over 2, 3 dutjes gedurende de dag. Je kindje is dus veel meer aanwezig en krijgt meer mee van alles wat er gebeurt in huis. Voor jou kan dat wel even wennen zijn, maar het geeft ook meer vrijheid nu er minder dutjes zijn.

Hoe vermaak ik een baby de hele dag?

Op sommige dagen voelt het misschien alsof je alles uit de kast moet halen. De concentratieboog van je baby is nog niet zo lang. Zo kan hij het enorm naar zijn zin hebben, en zo kan hij heel hard gaan huilen. Dat is zijn manier om te zeggen dat hij er genoeg van heeft. Beetje overdreven, maar hee de boodschap komt over. Heb je al een baby gym? Grote kans dat je kindje dat fan-tas-tisch vindt. Maar ook simpele dingen als, als een vliegtuigje in jouw armen door de kamer gaan, hem vasthouden terwijl je door de kamer danst of tummy time in de box: zijn allemaal dingen die je kindje leuk vindt om te doen. En wat dacht je van in bad gaan en dan lekker even mogen spetteren?