Week 21-22

22
  • Work it, baby!

  • Zitten is hard werken

  • Op ontdekking door de kamer

Bestaat er een dankbaarder publiek dan je baby? Alles wat je doet volgt hij vol verbazing en je hoeft niet eens al je trucs uit de kast te halen voor een dikke schaterlach. Je tong uitsteken, je hoofd onder een hydrofiele luier verstoppen of knijpen in een piepbeestje: je baby vindt je hilarisch. Niet alleen lacht je baby graag, hij brabbelt er ook op los.

Op ontdekkingsreis met je baby

Al kletsend met jou ontdekt hij beetje bij beetje de wereld. Maar laten we beginnen met de woonkamer. Nu je kindje ondersteund door jou steeds beter kan zitten, geeft dat hem een heel nieuw uitzicht op de kamer. Jullie zouden samen aan een heel andere kant van de kamer op de grond kunnen gaan zitten. Zacht kleedje onder jullie en zachte kussens om jullie heen. Voor hem een hele ontdekkingsreis. Of bij mooi weer de tuin in, daar wacht ook weer een heel nieuwe wereld.

Nu de nek sterker is en je kindje zijn hoofd beter recht kan houden, lijkt zelfstandig zitten misschien een kleine stap. Maar dat valt nog best tegen. Om te kunnen zitten, moeten veel spieren nog wat sterker worden en goed gaan samenwerken. Als je baby te vroeg al te veel zit, kan dit zijn ontwikkeling juist belemmeren. De training om te kunnen zitten, heeft je kindje juíst nodig. En daar kun jij hem bij helpen. Je kunt er gemakkelijk een leuk spelletje van maken.

Hoe help ik mijn kindje te leren zitten?

  • Leg je kindje regelmatig op zijn buik in de box of in een kleed. Het klinkt misschien gek, maar door te liggen, traint hij of zij ook de spieren die nodig zijn om te kunnen zitten.

Kan je baby zijn hoofd zelf omhooghouden? Dan kun je zijn nekspieren wat meer trainen door hem vanuit rugligging zachtjes aan zijn armen omhoog te trekken tot hij zit. Daarna laat je hem weer rustig aan zijn armpjes zakken tot hij op zijn box matras ligt.

  • Paardjerijden op je schoot. Het gezicht van je kindje naar je toe, jouw handen ter ondersteuning op zijn rug en hobbelen maar.
  • Omring hem met zachte kussens en zet hem op een zacht kleed. Je houdt hem natuurlijk vast, maar door de zachte kussens is het niet erg als je kindje een beetje omtolt of met jouw handen als vangnet wat wiebelt. Het is goed om zijn balans te vinden en zijn spieren te ontwikkelen.

Wat ook leuk is: als je hem nu onder zijn oksels pakt en zijn voetjes op jouw schoot of de grond zet, laat hij zich door zijn benen zakken, om zich vervolgens af te zetten. Alsof de vloer lava is. Zijn beenspieren maken zich klaar voor het grote werk straks: kruipen. En uiteindelijk: lopen.

Lees ook: de mijlpalen, wanneer kun je ze verwachten?

Nou, dat waren wel weer genoeg work-outs voor deze weken! Want reken maar dat dit vermoeiend is voor je kindje.