Week 25-26

25
  • Een half jaar oud

  • Buikschuiven

  • Tandjes

Gefeliciteerd, je baby is een half jaar oud. Vliegt de tijd of kun je je kind wel gróótkijken?
Niet elke moeder is een babymoeder en geniet per se van het verzorgen, of van het kleine en kwetsbare. Het fragiele ligt steeds meer achter je, want je baby begint steeds meer controle te krijgen over zijn lijfje en bewegingen.
Zo kan je kindje zijn hoofdje beter rechtop houden, kan hij of zij wellicht al omrollen en kan je baby speeltjes die binnen handbereik liggen zelf pakken en hier zoet mee gaan spelen.

De kans is groot dat je kindje al af en toe wil zitten en misschien lukt dat ook al kortere periodes zonder ondersteuning? In het begin zal het er nog wiebelig uitzien, de balans is nog lastig te vinden, maar ook dat gaat steeds beter.

Iets grijpen lukte al even, maar het gaat steeds gecontroleerder en preciezer. De grote speeltjes waren het makkelijkst, maar nu kunnen ook de kleinere speeltjes gegrepen worden tussen de duim en de vingers.

 

Kruipen, vooruit of achteruit

Een kind kruipt natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Daar gaat maanden aan training aan vooraf. En zo kun je het allereerste begin van kruipen nu al spotten. Je kindje zoekt al naar manieren om zich voort te bewegen, als een soort rupsje kan hij soms ineens zichzelf een zetje geven en een stukje vooruit glijden. Maar achteruit kan ook. Dan zet je baby zich met zijn handjes af en schuift hij over zijn buikje, ineens in zijn achteruit. Niet per se de kant die hij voor ogen had, maar er is beweging – dus wat maakt het uit! Eenmaal de smaak te pakken, zal hij of zij dan ook elke kans aangrijpen om op ontdekking te gaan.

Het eerste tandje

Is je baby huilerig, veel aan het kwijlen en heeft hij misschien ook wat verhoging? Het zou heel goed kunnen dat er een tandje doorkomt. Soms zie je een dan een dikke bobbel op het tandvlees. Je kunt helpen de pijn wat te verzachten door je kindje een gekoelde bijtring te geven, het tandvlees zachtjes te masseren of wat Dentinox op de pijnlijke plek te smeren. Zodra het eerste tandje er is, kan er al begonnen worden met poetsen, met een speciale tandenborstel en tandpasta voor de allerkleinsten.