Week 27-28

28
  • De kleine verkenner

  • Een beetje eenkennig

  • Finetunen van skills

De ogen gaan ’s ochtends open (misschien iets eerder dan je graag zou willen) en je baby staat AAN. Hij of zij wil alles zien, meemaken, aanraken. De nieuwsgierigheid naar wat deze dag nu weer brengt, zorgt voor veel getrappel en veel gebrabbel.

Leg je boxkleed weer eens aan een kant van een kamer die nog niet tot in den treure ontdekt is, of ga op het magische tapijtje naar buiten. Er is zoveel te ontdekken. Grassprietjes, mieren, de wind: alles is nieuw en even prachtig. En misschien soms een beetje eng, maar dat heb je met dingen die nieuw zijn.

Een beetje eenkennig

Was je baby eerst en een en al lach naar iedereen die in de kinderwagen gluurde, nu kan het zo zijn dat hij of zij andere mensen geen blik meer waardig gunt. Je kind wordt een beetje eenkennig. Nu zijn wereld groter wordt en hij heel dapper allerlei nieuwe dingen beleeft, doet hij dat het liefst met een vertrouwd gezicht naast zich. Je sociale dier kan ineens even een aanhankelijk aapje worden. Dat levert misschien wat moeilijke momenten op bij de opvang ’s ochtends, maar dat is rond deze leeftijd heel gebruikelijk.

Jij bent de gids van je kindje en zorgt dat hij of zij nieuwe ervaringen op doet. Dat hoeft niets groots te zijn: een speeltje met een heel ander textuur of een ander groentehapje dan normaal, is voor je kind al heel wat.

De motorische ontwikkelingen staan deze weken natuurlijk ook niet stil. Elke week worden skills weer verder gefinetuned. Het buikschuiven gaat misschien net weer wat sneller dan de vorige weken, of het zitten gebeurt nog wat stabieler. Het springt misschien niet direct in het oog, maar heel subtiel maakt je baby echt wel stappen.