Week 3-4

3
  • Tummy time

  • Open bar

  • Een mondje terug

Hoe bevalt het leven als moeder je zo ver? Misschien vind je het behoorlijk hectisch terwijl je je tegelijkertijd afvraagt wat je nou helemaal doet op een dag. Nou, onderschat dat niet. Alleen al de voedingen zijn, bij elkaar opgeteld, al bijna een dagtaak.

Ook al slaapt je baby op dit moment nog veel, op de momenten dat hij wakker is, lijkt hij alweer alerter en actiever dan een week geleden. Hij kan ook al echt wel wat. Zo kan hij zijn hoofd draaien in de richting waar hij geluid vandaan hoort komen. Ook kun je hem, als je er goed bij blijft, al even op zijn buik leggen voor wat tummy time. Dik kleed of matras eronder, en oefenen maar om dat hoofdje op te tillen. De mobile boven de box of andere kleurrijke speeltjes trekken de aandacht van je baby, want het zicht wordt steeds beter. Op een kleine afstand lukt het je baby al om scherp te stellen. Jouw gezicht fascineert hem enorm, vooral het gedeelte tussen je haar en je voorhoofd, want daar is het contrast het grootst. Je kunt al echt contact hebben met elkaar. Zo kun je je baby op je schoot leggen met de voeten bij je buik, en het hoofdje ondersteunend met een hand bij je knieën om goed oogcontact te maken. Praat, zing, trek gekke bekken: je baby vindt het allemaal maar wat mooi. Soms zal hij onbewust je gezichtsuitdrukking na doen of je belonen met iets wat op een glimlach lijkt.  Sowieso zal hij geluidjes en subtiele bewegingen maken om je aandacht vast te houden.

Niet alleen het zicht, maar alle zintuigen ontwikkelen zich in rap tempo. Zo kan je kindje nu verschillende geuren onderscheiden en leert hij al snel hoe zijn moeder ruikt. Is het de geur van melk, of die van liefde? Hoe je ook ruikt, het is voor je kindje een vertrouwde geur waar hij of zij zich veilig bij voelt.

Rond de drie, vier weken maakt je baby een groeispurt door. En wat heb je nodig om te kunnen groeien? Juist, voeding. Daar zal hij dan ook regelmatig om vragen. Het lijkt wel open bar. Zo’n dag waarop je baby veel huilt, veel wil drinken en onrustig is, noemen ze ook wel een regeldag. Door veel te drinken, krikt hij jouw melkproductie op. Als je op verzoek voedt, laat je je kindje het aanbod zogezegd ‘regelen’. Een regeldag duurt niet altijd exact een dag, soms moet je twee of drie dagen aan de bak. Maar daarna zijn vraag en aanbod wel weer precies op elkaar afgestemd.

Vanaf deze week kan je kindje last krijgen van darmkrampjes. Dit is lastig te herkennen in het begin, je weet nou eenmaal niet altijd precies waarom je baby huilt. Een baby met darmkrampjes is vaak onrustig, zijn buik is gespannen. Meestal begint het huilen ongeveer een half uur na een voeding. Hij of zij kan dan behoorlijk ontroostbaar lijken. Vaak ‘overstrekken’ baby’s met darmkrampjes zich. Ze trekken hun beentjes in en rekken ze daarna helemaal uit. De knuistjes kunnen gebald zijn en het hoofdje kan soms rood aanlopen. Soms hoor je de darmpjes tekeergaan en hoor je gepruttel in de luier. Al met al is het heel sneu om te zien, ook al hoort het erbij en hebben veel baby’s er last van.

Wat kun je doen tegen krampjes?

Het liefst wil je de pijn wegnemen, helaas kan dat niet helemaal. Maar er zijn wel wat dingen die je kunt proberen om de pijn van de darmkrampjes te verzachten.

  • Een (lauw)warme kruik of pittenzakje op het buikje leggen
  • Je baby op zijn rug leggen en rustige ‘fietsbewegingen’ maken met de beentjes
  • Je kindje in buikligging op je arm nemen. De muis van je hand geeft daarbij licht tegendruk op het buikje
  • Ga met je baby wandelen in de draagzak
  • Geef je borstvoeding? Wat jij eet, komt ongeveer zes uur daarna in de borstvoeding terecht. Misschien kun je eens bijhouden wat je eet en hoe je kindje daarop reageert?
  • Drinkt je kindje de borst wel goed ‘leeg’? Op het laatst komt de vettere melk wat de darmen rustiger kunnen verwerken dan wanneer hij uit twee borsten vooral de ‘voormelk’ krijgt.
  • Krijgt je baby de fles, misschien drinkt hij of zij te gulzig? Las af en toe een pauze in, probeer een half uur te doen over één flesje
  • Laat je kindje tussen de voeding door en sowieso na de voeding even een boertje doen
  • Sabbelen op je pink of een speen kan troost bieden
  • Er zijn middeltjes te koop bij de drogist of apotheek tegen darmkrampjes, Infacol en Sab Simplex bijvoorbeeld. De apotheker kan je hierover informatie geven.

Mijn baby spuugt melk uit

Na een voeding loopt er vaak wat melk uit de mond van je kindje, soms zelfs aardig wat. Dat noemen ze ‘een mondje teruggeven’. Het lijkt vaak meer dan het is en meestal is het dan ook niets om je zorgen over te maken. Heb je het idee dat er echt veel melk terugkomt of spuugt je kindje veel melk, dan kun je advies vragen bij het consultatiebureau. Elke week heeft het consultatiebureau inloopspreekuren waarbij je je kindje kunt wegen en vragen kunt stellen.

Heel doelbewust beweegt je baby zijn handen en voeten nog niet, maar het schoppen met de beentjes en het zwaaien met de armpjes ziet er alweer minder ongecontroleerd uit dan vorige week. Je kunt deze bewegingen aanmoedigen door zachtjes zijn ledematen te bewegen of je handen tegen zijn voetjes aan te houden zo nu en dan. Je kindje wordt zich hierdoor bewuster van zijn lichaam en zijn spieren worden sterker.