Week 35-36

35
  • Move it, move it!

  • Adrenaline rush

  • Klanken in de mix

He likes to move it, she likes to move it! Of zoals Flemming zingt: stilstaan, dat bestaat niet. Je baby wil bewegen. Om de simpele reden dat het kan.

Baby met een missie

Of hij nu kan tijgeren, buikschuiven, billenschuiven, vooruit- of achteruit: het maakt niet uit. Hij of zij wil die kamer rond, kijken wat er te grijpen is. Want gewoon pakken wat er voorhanden is, neuh, dat was ooít. Nu gaat hij doelgericht af op wat-ie wil. Het is een baby met een missie. En dat kan de staart van de kat zijn. Sorry Minoes, jouw rustige dagen zijn over.

De box, een wipper die lekker meebeweegt als hij trappelt of een activity center: het kan allemaal helpen om hem wat langer op een plek te houden. Even dan, want he likes to move it!

Heb je al traphekjes? De trap heeft een grote aantrekkingskracht op kruipende kinderen. Lees hier meer over het veilig maken van je huis nu je kindje wellicht begint te kruipen.

Minder slapen

Je zou denken dat je kind bekaf is van al dat bewegen, maar huh: ineens duren dutjes korter of slaat hij ze zelfs helemaal over. De adrenaline van al die nieuwe skills raast door zijn lijfje en hij wil meer oefenen. En dus minder slapen. Ook al denkt hij er nu even over anders: die slaapjes heeft hij echt nog nodig.
Hebben jullie een vast slaapschema? Baby’s houden van routine en voorspelbaarheid, dus vaste tijdstippen kunnen je baby helpen zich makkelijker aan de slaap over te geven. Slaat je kind het dutje in de ochtend over, dan kun je het dutje daarna een uur vervroegen. En heeft hij gedurende de dag minder geslapen dan normaal, dan kun je je kindje ’s avonds wat eerder naar bed doen. Het betekent niet per se (we garanderen niets) dat hij dan ook eerder wakker wordt. Deskundigen zeggen zelfs dat eerder naar bed gaan, leidt tot een betere nachtrust, wat betekent dat hij zijn dutjes overdag misschien ook weer beter zal doen.

Kletsen

Er komen verschillende klankcombinaties uit, het is niet langer baba óf dada, het is nu bada. Het is subtiel, en alleen de goede verstaander zoals jij, zal het opmerken. Het zijn niet meer steeds dezelfde woorden, je kind is aan het freestylen. En grote kans dat de mond en kaak meedoen, want hij probeert het praten wat hij altijd om zich heen ziet, te imiteren. Het ziet er een tikje overdreven uit, zo beweeg jij je mond toch niet ook? Je gaat bijna aan jezelf twijfelen. Uiteraard pak jij je rol van coach weer direct op en reageert uitzinnig op het geklets. ‘Wat goooéééd!’ Jouw reactie is de motivatie om dit kunstje nog verder uit te diepen. Hoe meer jij terugpraat, voorleest en zingt: hoe makkelijker je het maakt voor je baby om weer met gebabbel op jou te reageren.