Week 37-38
-
Optrekken
-
Pincetgreep
-
Vrijheid gezocht
Zo rond de negen maanden kan het zomaar ineens zo zijn dat je kindje zich omhoogtrekt aan een stoel of de salontafel. Ha, missie geslaagd! Dit had je kind al een tijdje op het oog.
Klauteren en vallen
Maar na de eerste blijdschap komt de twijfel: hoe kom ik nu weer terug? Help je kindje door de handjes te pakken en hem of haar voorzichtig op de grond te laten zakken. Dikke kans dat hij of zij dit direct nog eens wil doen. En dat mag natuurlijk. Ook deze vaardigheid moet geoefend worden. Nu je weet wat de plannen zijn, kun je helpen je kindje te laten zien hoe de billen weer veilig op de grond komen. Buigen bij de taille en je voorzichtig op de billen laten vallen. Soms wordt het een harde landing, maar gelukkig is daar de luier die de grootste klap opvangt en uiteindelijk zal je kind leren hoe het kan zonder zich daarbij pijn te doen.
Vliegensvlugge vingers
Het lijkt misschien alsof de mijlpalen nu in rap tempo achter elkaar komen. Ergens is dat ook zo, maar je kind was er natuurlijk al veel langer mee bezig. Zo gaat niet alleen de grove motoriek (kruipen en staan) lekker, maar ook de fijne motoriek is weer net wat verfijnder dan eerst. Tussen duim en wijsvinger kan je kindje nu zo, hup, een doperwtje pakken. Of iets anders klein. Ze noemen het de pincetgreep.
Huis babyproof maken
Nu je kindje misschien zelf kan staan, of bijna én de kleinste dingen kan pakken met de handjes, zou je het huis nog eens na kunnen lopen op hoe babyproof het is voor deze fase. Babyproof betekent voor een kruipende baby, weer heel iets heel anders voor een baby die bij de salontafel kan. De trap lonkt nog steeds, helemaal nu er misschien geklauterd kan worden. Een val van de trap is het meest voorkomende ongeluk in huis, dus traphekjes zijn geen overbodige luxe.
Zoethoudertjes
Wipper, box, kinderstoeltje: het is allemaal maar kort leuk. Die drang om te bewegen is er nog steeds, en gaat voorlopig ook nergens meer heen. Geef je kleine verkenner zo veel mogelijk de ruimte, maar voel je niet schuldig als het niet altijd lukt. Bied nieuwe speeltjes zodat je kindje zich daar even mee kan vermaken. Dat hoeft niets duurs te zijn. Gewone gebruiksvoorwerpen, zoals de afstandsbediening hebben vooral zijn interesse. Nou is dat misschien geen heel goed idee, maar geef je kind een pan en een pollepel en het is zoet. En misschien kun je jezelf dan even oordopjes geven. Of je zoekt iets wat minder herrie maakt, dat kan natuurlijk ook.