Week 39-40

40
  • Wijzende vinger

  • Taalbegrip

  • Tandenpoetsen

Wijst je kindje al naar dingen die hij wil hebben? Het voelt een beetje ‘bazig’ misschien, maar hiervoor probeerde je kindje je dingen duidelijk te maken door te huilen, dus dan is wijzen toch stukken beter. En het is een mooie kans om de taalontwikkeling te stimuleren, want jij kan woorden geven bij die wijzende vinger. “Oh, wil je je rammelaar? Hier heb je je rammelaar!”

Taalbegrip

Grote kans dat je baby meer begrijpt dan je denkt. Als hij kan wijzen, en dat gaat rond deze tijd gebeuren, dan kun je dit gemakkelijk testen. “Wie is papa? Waar is de bal?”
Het taalbegrip gaat de eerste jaren sneller dan de taalvaardigheid. Dus ook al kan je kindje er nog geen woorden aan geven, hij of zij wéét misschien wel heel goed waar je het over hebt.

Tandenpoetsen

Het kan zomaar dat je kindje al een flinke rij tandjes in zijn mond heeft staan. Volgens het boekje komen eerst de onderste twee tanden door, dan de bovenste vier en dan de twee hoektanden onderin. Poets je de tandjes al? Vooral nu de hapjes wat grover van structuur worden kan er gemakkelijk eten tussen de tandjes blijven zitten. Er zijn speciale tandenborstels met extra zachte haren voor de kleintjes, Tandenborstel | baby-peuter 0-3 jaar – Bonbébé (bonbebe.nl) en ook tandpasta voor de allerjongsten, want de eerste twee jaar mag er geen fluoride in de tandpasta zitten.