Week 43-44

43
  • Wat een slimmerd

  • De krant ‘lezen’

  • Een kleine copycat

Je baby wordt steeds slimmer en dat merk je als hij speelt. Blokken stapelen lukt ineens, verschillende maten ringen krijgt hij om een kegel en als hij een bal naar je rolt, verwacht hij of zij dat je hem terugrolt.

Voer voor de zintuigen

Oorzaak-gevolg, diepte en afstand: deze inzichten ontwikkelen zich in een rap tempo. Je kindje kan nu ook dingen met verschillende vorm, kleur of textuur herkennen én gaan sorteren.
Heb je wel eens gehoord van sensory play? Met sensorisch spelen bied je materialen aan die de zintuigen, zoals ruiken, tast en gehoor prikkelen. Zand, water, klei, rijst, vingerverf, modder: het leent zich er allemaal perfect voor. Je kindje vindt het mega interessant dat het allemaal anders aanvoelt en anders reageert als je erin knijpt of graait. Het prikkelt de nieuwsgierigheid en door al het kneden, spetteren en roeren is het ook goed voor de fijne motoriek van de handen en vingers. Het sluit precies aan bij zijn interesses nu. Je baby blijft leren over de eigenschappen van objecten door ze te verfrommelen, te scheuren, te proeven. En je kunt het zo ingewikkeld en vies maken als je zelf wilt, he? Geen zin in modder, dan is een krant verscheuren net zo interessant.

Gevoelig typje

Je baby is steeds beter in staat emoties te tonen. Was hij vroeger blij óf verdrietig, nu kan hij alle gevoelens ertussenin steeds beter laten zien. Hij kan verlegen kijken, laten merken dat hij zijn eten lekker vindt en als er iets misgaat, zegt hij misschien wel ‘oh-oh’. Dit heeft hij allemaal opgepikt van jou, en oké dat laatste misschien een beetje van de Teletubbies. Benoem de emoties als je ze herkent, dat helpt zijn taalbegrip weer een stukje verder. Met een “Ahh, vind je het lekker?” of een “Och, moest je zo schrikken?” geef je woorden aan z’n gevoel.

Dat imiteren van jou gaat nog verder. Dikke kans dat wanneer je je kindje voert, hij of zij jou ook een hapje wil aanbieden.