Week 45-46

45
  • Wat zegt-ie nou?

  • Loslaten

  • Het echte opvoeden begint

Zegt je kind al één of twee woordjes? Het hoeven geen bestaande woorden te zijn, als jij en je baby maar begrijpen wat hij ermee bedoelt.

Eerste woordje

Als papa consequent ‘da-da’ is en de kat ‘mau-mau’ rekenen we dat helemaal goed. Als hij al ontdekt heeft dat hij dingen kan aanwijzen die hij wil hebben, zal hij gauw genoeg dingen aanwijzen om van jou te horen wat het is. Dat geeft weer een heel nieuwe dimensie aan een rondje door de buurt, of boodschappen doen.

Lees ook: praten, lopen. Wanneer kun je welke mijlpaal verwachten?

Balans vinden

Rond deze tijd kan je kindje misschien al voldoende zijn balans vinden om even zónder jou te staan. Het loslaten is begonnen. Schuifelen, zonder jouw handen in de buurt, is wellicht nog wat veel gevraagd. Maar het zal niet lang duren voordat hij dat ook, wiebel-de-wiebel, gaat doen. Het is dan nog maar een kleine stap naar zelfstandig stappen zetten zonder meubelstukken vast te houden: de eerste stapjes.
De gemiddelde leeftijd voor lopen, ligt tussen de 12 en 15 maanden, maar alles binnen de 9 en 18 wordt als ‘normaal’ beschouwd. De één weet liever zeker dat-ie het kan voordat-ie een loopje met je neemt, de ander houdt van een risicootje en waagt het erop. Ook op dit soort momenten, zie je al wat van het karaktertje van je kind doorschemeren. En misschien was jij of je partner als kind wel net zo: nergens bang voor of juist heel perfectionistisch. Dan weet je: hij of zij heeft het niet van een vreemde.

Het opvoeden begint

Het woordje ‘nee’ komt steeds meer in je vocabulaire. Het echte opvoeden begint. Het heeft nog weinig te maken met jou uittesten of grenzen verkennen. Het is meer de actie-reactie die je kindje grappig vindt. Hij doet iets, verwacht dat jij ‘nee’ gaat zeggen en…dan doe je het ook nog! Zo leuk, dat gaat hij nog eens proberen. En nog eens, en nog eens.