Week 5-6
-
-
Hoofd omhoog
-
Een kleine burrito
-
Dag, verloskundige
Weet je nog hoe spannend het was je baby zijn rompertjes en shirtjes aan te krijgen die eerste weken? Dat fragiele nekje door zo’n kraagje krijgen: niet gek als het zweet daarbij over je rug liep. Misschien dat het de laatste dagen niet zo’n opgave meer is. Dat is natuurlijk deels jouw behendigheid, maar je baby heeft deze weken ook iets meer controle over hoofd en nek. Waardoor je dat idee van dat enorm breekbare en kwetsbare misschien minder hebt. Wanneer je je baby voorzichtig ondersteunt, kan hij zijn hoofd nu kort rechtop te houden. Het is natuurlijk nog steeds nodig om je baby altijd goed te ondersteunen en voorzichtig te zijn, maar toch: het is een mijlpaaltje voor je kind.
Je baby vermaken
Kun je spelen met een baby van vijf, zes weken oud? Jazeker! Hij of zij heeft steeds meer interesse in alles wat er om hem heen gebeurt en kan echt al reageren (en het waarderen) als jij met kleurrijk speelgoed aankomt. Felle kleuren of contrasterende kleuren, die ziet hij het best. Geluiden hoort je kindje ook al goed en heeft ook steeds meer zijn interesse, dus slinger die mobile boven de box maar aan. En ook voor hem of haar zingen, vind je baby helemaal geweldig. Misschien reageert hij hierop wel met geluidjes, zoals kreunen, kirren en zelfs lachen. Het is niet heel bewust, maar wel een eerste oefening en stap in de ontwikkeling van zijn taal en sociale vaardigheden. Je baby ontdekt beetje bij beetje dat hij een stem heeft. Waarschijnlijk reageer jij daar automatisch verrukt op en dat geeft je baby weer een gevoel van geborgenheid. Zo werk je ook nog eens aan de band tussen jullie samen. Een win-winsituatie, dus.
Doen jullie al aan tummy time? Als je je baby in de box of op speelkleed op zijn buik legt, zal hij proberen zijn hoofdje op te tillen. Je kunt dit stimuleren door hem ondertussen speeltjes aan te bieden om naar te grijpen. Een paar minuutjes is voldoende, want voor je baby is dit enorm inspannend.
-
Nachtvoedingen
Hoe vallen de nachten jou? Nachtvoedingen kunnen je behoorlijk uitputten, vooral als je na een voeding niet snel meer in slaap kunt vallen. Je vraagt je misschien af: wanneer gaat mijn baby nou eens doorslapen? Helaas, dat duurt echt nog wel even. En het verschilt ook heel erg per baby. Na zes maanden is je kindje er in principe toe in staat, maar of het ook echt lukt is een tweede. Wel is je baby van zes weken in staat ’s nachts iets langer achter elkaar te slapen. Om je baby aan het dag- en nachtritme te laten wennen, is het verstandig om ’s nachts geen hele happening te maken van het voeden. Lekker rustig voeden, met de lichten gedimd.
In week zes ga je voor de laatste keer naar de verloskundige, dit keer met je baby. Zij zal graag van je willen horen hoe je de bevalling hebt ervaren en hoe de eerste weken van het moederschap je bevallen. Heb je na deze periode vragen over je lichaam of het ontzwangeren, dan kun je daarvoor bij je huisarts terecht.