Week 9-10

9
  • Geluiden signaleren

  • Fles-stress

  • Kwijlmodus aan

Je baby groeit als een malle. Dat leuke, best dure shirtje heeft hij of zij misschien drie keer aan gehad en is nu alweer te klein. Ook het maagje is iets gegroeid, en dat merk je doordat er wat meer tijd tussen voedingen kan zitten.
Beetje bij beetje probeert je baby zijn omgeving te begrijpen. Deze weken zal de aandacht vooral uitgaan naar geluiden. Als je praat, zal je baby jouw mond grondig observeren: komen dáár die geluiden uit? En hoe kan ik die zelf maken?
Je baby zal zeker een poging wagen door ook met zijn mond te bewegen, waarschijnlijk hoor je daar nu nog niets bij, maar over een aantal weken lukt dat trucje mét geluid.
Veel ouders schakelen, in ‘gesprek’ met hun baby in een soort overdreven gearticuleerd taaltje.
Dat gaat vaak helemaal vanzelf en is niets om je voor te schamen. Door hoog en duidelijk te praten, hoort je baby je beter én kan hij of zij de bewegingen van je mond beter volgen.

Een baby ontdekt dingen ook door ze in de mond te stoppen en daar aan een grondige inspectie te onderwerpen. Waarom met de mond? Omdat deze nu gevoeliger dan de vingers en handen. De handjes gebruikt je kindje wel steeds meer, maar dan vooral om dingen naar zijn mond te brengen.

Mijn baby kwijlt

Je kunt je voorstellen dat wanneer je iets met je mond en tong aan het verkennen bent er flink wat kwijl bij komt kijken. Dat is heel normaal. Als je je baby liever niet zes keer per dag een ander shirt aantrekt, kun je hem of haar een slabbetje omdoen. Er zijn ook speciale kwijlslabbetjes te koop, een soort bermuda sjaaltjes.

De eerste nacht kun je er behoorlijk wakker van liggen: je baby meldt zich niet voor een voeding. Wat nu, wakker maken? Als je kindje goed op gewicht is en goed groeit, is het na zo’n twee maanden niet meer nodig hem of haar ’s nachts wakker te maken voor een voeding. Wat je kan proberen is hem of haar wakker maken te maken voor een voeding als je zelf naar bed gaat en dan hopen dat hij of zij het hier zes uurtjes op redt. Misschien ben jij zo’n mazzelaar die al aardig wat slaap kan pakken in de nacht, maar de meeste kindjes zullen nog geen zes uur zonder voeding willen ’s nachts. Geef je borstvoeding, dan is de kans groter dat het iets langer duurt voordat je kindje zes uur of langer achter elkaar slaapt, want moedermelk is lichter verteerbaar dan flesvoeding.

Kolven

Het einde van je verlof komt langzaam in zicht, tenminste als je er geen ouderschapsverlof of vrije dagen aan vastgeplakt hebt. Ben je er al aan toe, of zie je er wat tegenop? Is je kindje al een dagje gaan wennen bij de opvang, opa en oma of de gastouder?
Als je wil gaan kolven, kan het handig zijn dat in de laatste weken van je verlof al wat op te pakken. Soms moet een kindje even wennen aan de fles en zo kun je hem of haar daar al vertrouwd mee maken. Dat scheelt fles-stress als je straks weer aan het werk bent.
Wist je trouwens dat je een kwart van je werktijd mag gebruiken om te kolven? En dat je werkgever moet zorgen voor een kolfruimte?

Heb je geen 22 wekenprik gehaald, dan krijgt je kind bij 2 maanden een extra vaccinatie. Dat is nooit leuk om te zien, maar je zult zien: jij staat er langer bij stil dan je baby. In dit vaccinatieschema (externe link Vaccinatieschema | Rijksvaccinatieprogramma.nl kun je precies zien wanneer welke vaccinatie op het programma staat.