Kalender

13 maanden

13
  • Een loopje met je nemen
  • Stapelen maar
  • Minder honger

Een grote stap voor een klein mens: lopen.
Je kind heeft al zijn of haar energie, kracht en concentratie nodig om die eerste stapjes te kunnen zetten. Eerst met de handen aan de meubels, dan achter een loopkarretje, met jou aan een hand en dan…dan loopt hij ineens los. Een paar stappen maar. Maar dat maakt de uitzinnige vreugde er niet minder om.
Als je kind deze periode erg bezig is met het toewerken naar die eerste stapjes, kan het zijn dat de taalontwikkeling even niet zo rap gaat. Dat is natuurlijk heel logisch. Wie heeft er tijd om te praten als je -voor je gevoel- aan een uitputtende marathon begonnen bent? Alle tijd en energie gaat even daarheen. Zodra dit kunstje onder de knie is, zul je zien dat je kind zich weer op andere vaardigheden zal richten. Of misschien zie je het thuis wel precies andersom gebeuren: zegt jouw kind al twee woorden achter elkaar, terwijl hij nog lekker relaxt op de billen zit. Dan ligt alle focus op de spraak en moeten de eerste stapjes even wachten.

Blokje in de ene hand, blokje in de andere en stapelen maar! Blokkentorens bouwen vindt je kindje nu erg leuk om te doen. Dat het (vaak) lukt, is een teken dat de oog-handcoördinatie en de fijne motoriek zich goed ontwikkelen en dat hersenen en spieren dus goed samenwerken. Vormenstoven, stapelbekers en grote houten puzzels zijn ook ideaal om deze vaardigheden verder mee te oefenen.

Ging de mond van je kindje wijd open als hij of zij het groentehapje alleen al zág, dat kan nu zomaar dicht blijven. Je kind wordt rond de dertien maanden kieskeuriger – bah groene dingetjes! Maar wat ook meespeelt is dat je kindje minder eten nodig heeft. Je kunt erop vertrouwen dat wanneer hij of zij echt honger heeft die mond echt wel weer opengaat. Na de eerste verjaardag mag je kind natuurlijk mee-eten met de grote mensen, maar het is verstandig dat stap-voor-stap op te bouwen en uit te breiden. De darmen moeten er echt wel even aan wennen en sowieso is nog niet alles even geschikt: gerechten waarbij je zout gebruikt, bijvoorbeeld. Tot vier jaar is het beter als je kindje nog geen zout krijgt. Daarom adviseert het Voedingscentrum ook om je kindje niet meer dan twee keer per week een broodje met smeerkaas te geven. Smeerworst, leverworst of paté wordt afgeraden voor kinderen tot vier jaar. Dat bevat veel vitamine A en dat kan schadelijk zijn voor jonge kinderen. Als tussendoortje kun je fruit geven, vers of handig uit een potje of zakje.