Kalender

14 maanden

14
  • Nee, nee, nee
  • Out-of-the-box denken
  • Tafelmanieren?

Heb je het idee dat het opvoeden nu echt begint? Dat kan wel kloppen. Je zult jezelf veel vaker ‘nee’ horen zeggen en waarschijnlijk krijg je dat woordje ook, of anders snel genoeg, vaak terug te horen. Het lijkt dwarsheid, maar kinderen van deze leeftijd zijn vooral ehh… egoïstisch. Daar kunnen ze niets aan doen. Je kind heeft net door dat hij een eigen wil heeft, dus waarom die niet volgen? Hij of zij denkt op deze leeftijd aan zichzelf en weet nog niet hoe je je in een ander moet verplaatsen. Dus dat jíj het geen goed idee vindt dat hij op de trap klimt? Daar begrijpt hij niks van. Hij wil het en hij wil het nu.

Er zijn een hoop dingen die je peuter nu kan, maar stilzitten is daar niet één van. Misschien heb je de box al weggedaan omdat je kindje er geen rust meer voor had. Er is te veel te ontdekken, veel nieuwe vaardigheden om uit te proberen, dus een knappe ouder die zijn kind lang weet te boeien. Dikke kans dat je kind halverwege een boekje ervan doorgaat en je inruilt voor zijn of haar blokken. Dat moet je maar niet persoonlijk opvatten.

Er zijn kindjes die zo van kletsen houden dat ze al twee woorden achter elkaar zeggen. ‘Mama bal’: dan weet je dat je aan de bak moet en de bal mag halen. Hopelijk hou jij ook van kletsen, want hoe meer gesprekjes jullie voeren, hoe beter het is voor de taalontwikkeling.

Er zijn zelfstandige dames en heren die al zelf willen eten. Dat je kind het wil, betekent natuurlijk niet dat hij het ook echt kan. En al helemaal niet vlekkeloos, dus schort om of slabber aan en oefenen maar. Je kind leert hierdoor dat eten iets is om serieus te nemen en hij zal trots zijn dat hij iets helemaal zelf mag doen.