Kalender

15 maanden

15
  • Jongens tegen de meiden
  • Zelfbeeld
  • Slecht slapen

Het is niet populair om te zeggen, maar er zit wel degelijk verschil tussen de ontwikkeling van jongens en meisjes. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat op deze jonge leeftijd de ontwikkeling van meisjes sneller gaat dan die van jongens. In ieder geval op de vlakken die in het oog springen. Zo zetten meisjes hoogstwaarschijnlijk eerder hun eerste stappen dan jongens en zullen ze ook eerder beginnen met praten. Het kan dus zomaar dat jouw zoon nog kruipt terwijl de dochter van een vriendin, net zo oud als jouw zoon, al kletst en loopt. Mijlpalen in de ontwikkeling hebben sowieso een brede marge en het is net zo normaal om met 12 maanden de eerste stapjes te zetten als met 18 maanden. Je hoeft je daar als ouder geen zorgen om te maken. Geniet liever van wat je kindje al wel kan en moedig zijn pogingen om meer te kunnen aan.

Zit het woordje ‘nee’ al in het vocabulaire van je kindje? Het is voor hem of haar nu duidelijk dat hij of zij een eigen persoon is (leuk experiment: zet je kind eens voor een spiegel. Denkt hij dat daar een ander kindje zit of snapt hij dat hij het zelf is?) met een eigen mening. Dus nee, hij wil niet de blauwe fles. En nee, hij wil niet slapen. En nee, hij wil al helemaal geen banaan nu. Misschien wil hij deze dingen eigenlijk allemaal wel, maar het woordje ‘nee’ heeft zoveel gevolgen, en die zijn zo heerlijk onvoorspelbaar. Worden papa en mama boos? Komen ze met een alternatief? Spannend!

Het kan zijn dat je kind weer wat slechter slaapt deze periode. Dat heeft niets met dwarsliggen te maken, meer met het feit dat hij midden in een onrustige periode in zijn leven zit. Hij leert veel, kan ineens meer: dat moet allemaal verwerkt worden en daardoor schiet slaap er wat meer bij in. Dit komt vanzelf weer goed zodra de nieuwigheid van al deze nieuwe vaardigheden eraf is.