Kalender

16 maanden

16
  • Begrijpend vermogen
  • Peuterperspectief
  • De loopfiets

Al is het vocabulaire van je dreumes beperkt tot één of misschien een paar woorden, hij of zij begrijpt wel al veel van wat je zegt. Je zult het merken aan kleine dingen: zeg je dat jullie weggaan, dan worden bijvoorbeeld de schoentjes gepakt. Nu je kindje begint met staan en lopen, is het slim om je huis nog eens na te lopen vanuit peuterperspectief. Laatjes en kastjes waar je kind eerst niet bij kon, kunnen nu ineens wel opengetrokken worden. Staan de schoonmaakmiddelen buiten bereik, en de scherpe dingen? De meeste ongelukjes gebeuren in eigen huis en tuin. Niet alles is te voorkomen nu je kleine ontdekkingsreiziger wil lopen, klimmen en klauteren. Dat gaat met vallen en opstaan, dus ook met blauwe plekken. Het liefst bespaar je je kind natuurlijk die bult, maar ook vallen (en zich goed leren opvangen) hoort bij de motorische ontwikkeling van je kind.

Hoewel het misschien lijkt alsof je kind roekeloos te werk gaat, blijkt uit onderzoek dat zelfs op deze jonge leeftijd kinderen voorzichtiger zijn dan ze lijken. In een studie werd kinderen van 16 maanden de keuze gegeven over een smalle houten plank te kruipen óf een bredere. Met de bredere had geen van de kindjes moeite, maar de smallere lieten ze allemaal links liggen tót er een leuning bij gezet werd.

Lees je vaak voor? Het is goed voor de taalontwikkeling van je dreumes. Merk je dat de concentratieboog kort is, dan zou je ook een flapjesboek kunnen proberen. Dan is je kind wat actiever betrokken bij het boekje en het is ook nog eens goed voor de fijne motoriek (wel sneuvelen er op deze leeftijd nog geregeld flapjes). De loopfiets heb je wellicht al sinds de eerste verjaardag klaarstaan. Zo rond deze leeftijd kan je kind daar misschien al wel mee uit de voeten. Eerst binnen en als dat goed gaat: lekker naar buiten!