Kalender

17 maanden

17
  • Na-apen
  • Fantasie spel
  • Pick your battles

Dikke kans dat jouw kleine je als een schaduw achtervolgt. Alles wat jij doet op een dag, vindt hij of zij nu namelijk mega interessant. En zo heb je er ineens een hulp in de huishouding bij. Niet per se een grote hulp, maar toch…dit zou zomaar de enige periode kunnen zijn waarin je kind vrijwillig helpt met huishoudelijke taken, dus omarm het! De wasmachine aanzetten, de vaat afdrogen, boodschappen doen met een eigen wagentje, stofzuigen: je kleine copycat wil alles doen wat jij doet. Een eigen serviesje, speelgoed stofzuigertje of mini-keukentje wil nog wel eens helpen zodat jij gewoon je ding kan doen zonder continu over je ‘helpende’ peuter te struikelen.

Jou heel precies nadoen is leuk, maar je eigen fantasie de vrije loop laten ook. Door een borstel wordt ‘gebeld’, in het keukentje wordt een ei ‘gekookt’ en als er met de autootjes gespeeld wordt, maken deze ineens ‘vroem-vroem’-geluiden.

De echte peuterpuberteit moet nog aanbreken, maar de eigen wil van je kind ontwikkelt zich wel en dat kan ook met wat strijd gepaard gaan. Je kind wil zijn melk per se uit de blauwe beker, zijn brood gesneden in zes gelijke stukjes of wil niet in de buggy –vaak precies op de momenten dat jij even haast hebt. Pick your battles: jij bepaalt zelf je grenzen, maar soms is een blauwe beker sneller gepakt dan een driftbui opgelost.