Kalender

20 maanden

20
  • Regels
  • Traplopen
  • Allemansvriend?

Een peuter van anderhalf begrijpt vaak wel wat je zegt, maar daarnaar luisteren is echt nog wat te veel gevraagd. Mag hij of zij de trap niet op, niet aan de plant zitten of jouw telefoon pakken? De prikkel om iets nieuws te doen is niet te weerstaan en weegt zwaarder dan jouw ‘nee’. Toch geven regels structuur dus blijf ze vooral herhalen. Ooit lapt hij of zij ze niet meer aan de laars.

De trap oplopen lukt waarschijnlijk, eraf komt je kindje nu ook met wat hulp van jou. Ook al vind jij het eng, probeer je kind vertrouwen te geven en niet bij elke tree ‘pas op, kijk uit’ te roepen. (Het denken mag natuurlijk wel, net als blij zijn als je kind weer veilig onderaan staat).

Is je kind eenkennig of juist een allemansvriend? Je hebt kinderen die snel achter de benen van hun ouders duiken als iemand die ze niet kennen tegen ze praat en je hebt er peuters bij die vanuit hun buggy met iedereen contact zoeken. En het grappige is: over een maand kan het weer helemaal anders zijn. Een fase van eenkennigheid wisselt vaak af met een periode waarop je kindje weer wat socialer is. En natuurlijk heb je ook kinderen die gewoon wat meer verlegen zijn– net zoals volwassenen dat kunnen zijn. Maar het kan zomaar zijn dat je kind de ene week nog in tranen is als je hem of haar naar de opvang brengt en de andere keer naar binnen rent en je bijna vergeet uit te zwaaien. Niets zo veranderlijk als een peuter, zeggen we dan maar.