Kalender

22 maanden

22
  • Even geduld a.u.b.
  • Zelf doen
  • Woordenschat

Even snel een boodschap halen: daar heeft je peuter geen boodschap aan. Die doet alles lekker op zijn of haar gemakje. Elk steentje op straat moet bestudeerd worden, elk lieveheersbeestje begroet en het liefst wordt er zelf gelopen (en loop jij met een lege buggy). En in de supermarkt wordt het al niet veel beter: met het kleine winkelwagentje botst je peuter tegen enkels en trekt alles wat hij lekker vindt het wagentje in. Als ouder van een peuter kun je behoorlijk wat geduld gebruiken. Maar áls je de tijd hebt, is het natuurlijk wel mega gezellig, zo’n peuter die naar alles wijst, alles wil weten en overal bij wil helpen. Over mindful gesproken.

Je kind wordt steeds zelfstandiger, tenminste dat wil hij of zij graag. Dus bij sommige dingen mag jij ineens niet meer helpen, zoals het uitzoeken van kleding, of je krijgt de beruchte woorden: ‘zelf doen’ terug te horen. Een mooie stap in de ontwikkeling en hoewel dingen misschien minder snel en minder goed gaan, is het toch een goede oefening voor je kind. En voor jou in loslaten. Een complimentje na afloop, en hij of zij kan niet trotser zijn op zichzelf.

De taalontwikkeling van je peuter gaat hard. Hij of zij kan steeds meer woorden gebruiken en simpele zinnen maken, wat vooral neerkomt op een soort commando’s voor jou. De uitspraak wordt duidelijker en gesprekjes zijn steeds meer mogelijk, nu naast het taalbegrip ook de woordenschat toeneemt. Blijf lekker veel voorlezen, praten en dingen om jullie heen benoemen om de woordenschat uit te breiden.