Kalender

23 maanden

23
  • Concentratieboog
  • Driftbuien tackelen
  • Alternatieven bedenken

Eenvoudige puzzels, dingen met knopjes (een nep afstandsbediening of telefoon) vingerverf of krijtjes: het is allemaal leuk speelgoed rond deze leeftijd. Zelfstandig spelen lukt steeds langer, maar sommige dagen heb je misschien het gevoel dat je de hele dag aan het entertainen bent. Of, ook een bekend tafereel: alles is maar tien minuten leuk en dan moet er weer iets anders uit de kast getrokken worden. Tja, er is ook zoveel te ontdekken!

Misschien zit je peuter al vol in de peuterpuberteit en tackel je dagelijks driftbuien. Je peuter lijkt zich steeds meer van je af te zetten en gaat de strijd aan over alles (en soms ook echt heel kleine dingen). Het komt allemaal voort uit een gevoel van onafhankelijkheid. Hij ontdekt dat hij een eigen mening heeft en die kenbaar kan maken ook. Hij wil zelf beslissingen nemen, zelfstandig zijn en jij bent degene die hem daar vaak in beperkt door ‘nee’ te zeggen of door een klusje over te nemen – dat hij heus zelf kan. En soms weet je als ouder niet eens wat je fout doet, maar dat je iets verkeerds hebt gedaan wordt wel duidelijk. Je kind gaat stampvoeten, krijsen, huilen of op de grond liggen: een reactie op een tsunami van emoties bij je kind. Hij voelt zich gefrustreerd, beperkt of vindt iets oneerlijk. Het helpt als jij zijn gevoel benoemt (“ik zie dat het je verdrietig maakt”) en uitlegt waarom iets niet mag.

Probeer niet overal ‘nee’ op te zeggen, maar kijk soms of er een alternatief mogelijk is. “Ja, je mag een koekje, nádat we thuis zijn” veroorzaakt mogelijk minder drama dan “Nee, je mag nu geen koekje” terwijl ze hetzelfde kunnen betekenen.

Heb wat geduld met je peuter. Het is voor hem of haar ook een verwarrende periode met dingen die hij of zij wel wil, maar niet kan. En soms wel mag en soms niet. Probeer hem voor te bereiden op dingen, dat kan ook schelen. Als hij abrupt zijn speelgoed moet laten vallen om te gaan eten, kan dat rauw op zijn dak vallen, terwijl als je het een kwartier van tevoren aankondigt en tien minuten later nog eens, hij of zij misschien wel zonder morren naar de tafel komt.