Kalender

24 maanden

24
  • Steeds een stukje hoger
  • Persoonlijkheidje
  • Terrible two’s?

Lopen, rennen, springen, klimmen: je peuter kan het, dus hij zal het doen ook. In speeltoestellen gaat hij steeds een stukje hoger en sta je te kijken van wat hij allemaal al kan. Maar ook op andere vlakken gaat het hard: je kindje kletst steeds meer. Vooral de ouders zullen alles verstaan, maar ook de uitspraak wordt steeds beter.

En wat een karakter schuilt er in je kind: ook dat komt steeds meer naar buiten. Het is al een heel eigen persoontje met een eigen willetje en gebruiksaanwijzing. Gelukkig leer je die steeds beter kennen. Maar hoe groot ze ook worden, op momenten zijn ze ook nog wel echt klein. Als ze getroost willen worden, moe zijn of gewoon een knuffelbui hebben.

Vanaf twee jaar kan je kleintje naar de peuterspeelzaal. Als hij of zij niet naar de opvang gaat, kan het leuk zijn om met leeftijdsgenootjes contact te hebben en te spelen. Want ja, samenspelen kunnen ze bij twee jaar steeds beter. Al zijn emoties nog steeds lastige dingen en wordt jaloezie (op een speeltje) soms geuit het gewoon af te pakken of een ander kindje te bijten.

‘Twee is nee’ en de ‘terrible two’s’: ouders worden vaak een beetje bang gemaakt voor de fase na het uitblazen van de twee kaarsjes. En oké, je peuter zal misschien wat dwarser zijn soms of wat vaker ‘nee’ zeggen, maar je staat vooral aan de vooravond van een heel leuke periode waarin je kindje steeds meer humor heeft, nieuwe interesses krijgt (dino’s, poppen, auto’s) en nog steeds zijn ouders als helden ziet. Geniet!