Voeding

Alles over melk ná de eerste verjaardag

Al vanaf de geboorte ben je gewend je kindje melk te geven. De eerste vier, vijf maanden kreeg je baby zelfs niets anders dan dat. Toen de hapjes erbij kwamen, zijn jullie de melkvoeding langzaam gaan afbouwen en vervangen. Maar wanneer gaan deze er helemaal uit?

Nu is je kindje één jaar geweest, mag hij of zij ’s avonds met jullie mee-eten. Misschien vraag je je af hoe belangrijk melk dan nog is voor je kindje. Maakt het nog onderdeel uit van het voedingsschema of is het net als wanneer jij een glaasje melk neemt, gewoon drinken? En als je geen borstvoeding meer geeft, kies je dan voor dreumesmelk of gewone koemelk?

Hoeveel melk heeft een peuter nodig?

Volgens het Voedingscentrum blijven melk en melkproducten belangrijk voor de aanbevolen hoeveelheid calcium (goed voor de botten) en de vitamines B2 en B12 (beide zijn belangrijk voor het omzetten van voedsel in energie). Twee bekertjes van 150 ml gedurende de dag zijn al genoeg om in die behoefte te voorzien voor 1 tot 4-jarigen. Ander drinken dat je nu kunt aanbieden is, bijvoorbeeld water of diksap. Bonbébé Diksap is geconcentreerd vruchtensap, gemaakt van puur geperst fruit en bevat alleen van nature aanwezige suikers dat je aanlengt met water.

Wat voor melk kies je?

Borstvoeding geven kan natuurlijk nog steeds, ook na het eerste jaar. Wil je daarmee stoppen of gaf je je kind al langer zuigelingenvoeding dan kun je na de eerste verjaardag overgaan op dreumesmelk. Deze melk is speciaal afgestemd op de behoeftes van kindjes van 12 maanden en ouder. Als je twijfelt of je kindje in de loop van de dag genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, kan het een fijn idee zijn dat dreumesmelk verrijkt is met alle vitamines en mineralen die je kindje op deze leeftijd nodig heeft.

Je kunt ook kiezen voor halfvolle koemelk, maar ook bijvoorbeeld karnemelk en yoghurt. Wanneer je een drankje geeft dat gebaseerd is op soja, kun je hier zelf extra vitamine b2 en b12 bij geven.