Zindelijk

Klaar met luieren. Alles over zindelijkheid

Tegen de tijd dat je kind anderhalf jaar oud is, heb je al zo’n 3500 luiers verschoond. Minstens.

Zindelijk ‘maken’

Best logisch dus als je daar wel een beetje klaar mee bent en niet kan wachten tot je kind op het potje gaat. Maar dat jij wel klaar bent met luieren, daar heeft je peuter vaak geen (grote noch kleine) boodschap aan. Het hele proces van zindelijk maken begint namelijk pas als je kind er aan toe is. Daarom is ‘zindelijk maken’ of ‘zindelijkheidstraining’ ook niet per se een term die de lading goed dekt, want of je kind voortaan op het potje of de wc gaat, is niet een kwestie van iets dat jij even kunt ‘fixen’ of je kind naar toe coacht.

Pas als je peuter er zelf interesse in heeft en zo ver is in zijn ontwikkeling (emotioneel, maar ook lichamelijk) heeft het zin om er als ouder mee aan de slag te gaan. Je kind moet begrijpen wat aandrang is, in staat zijn dit vast te stellen bij zichzelf en dan de link te leggen om op het potje te gaan. Voor kinderen onder de twee jaar is dit vaak wat teveel gevraagd.

Hoe weet je of je kind er klaar voor is?

Over het algemeen is in Nederland de opvatting: tussen de achttien maanden en twee jaar kun je langzaam het potje introduceren. Tussen de 2 en de 2,5 jaar kun je daar wat actiever mee zijn. Ieder kind heeft natuurlijk zijn eigen tempo, daarom zijn de volgende kenmerken een betere indicatie of je kind eraan toe is:

  • Je peuter kan zelfstandig lopen en gaan zitten.
  • Hij of zij kan enige zijn plas ophouden.
  • Hij of zij geeft aan dat de luier vies is.
  • Je peuter achtervolgt je naar de wc en is geïnteresseerd in wat je daar zoal doet
  • Je peuter praat over poep en plas
  • Het potje of de wc heeft zijn of haar interesse

De pot op

Heb je het idee dat je kindje er wel aan toe is om de luiers langzaam uit te zwaaien, dan kun je het potje introduceren. Die zijn er van pak ‘m beet 4 euro tot 100 euro. Met geluid, lichteffecten, uitneembare binnenkant, in de vorm van een auto: je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Je kunt het potje ook aantrekkelijker te maken door je kindje voor te lezen als hij erop zit (er zijn veel boekjes waarbij de hoofdpersoon leert op het potje te gaan, bijvoorbeeld) of zijn of haar favoriete filmpje aan te zetten. Dan ontspant je kindje wat meer en leert het dat het best even de tijd kan en mag nemen.

Er zijn boeken vol geschreven met bepaalde methodes hoe je je kind het beste kunt helpen om zindelijk te worden. De één belooft het in 10 dagen te kunnen, de ander claimt dat je er al mee kan beginnen als je kind nog een baby is. Waar je ook voor gaat, dit zijn wat algemene tips die kunnen helpen.

Tips

  • Begin ermee op een moment dat je zelf ook even de tijd hebt. Voor ongelukjes, voor momenten op het potje die niets opleveren, voor vaak het potje aanbieden: je kunt er best druk mee zijn.
  • De zomer vinden veel ouders een fijne periode om te beginnen met zindelijkheid omdat ongelukjes zo verschoond zijn en je je kind ook prima een tijdje in zijn blote billen of onderbroekje door huis en tuin kunt laten banjeren.
  • Wees een enthousiaste coach die aanmoedigt, enthousiast is en niet bij de pakken neerzet als het nog even niet lukt.
  • Lees kinderboekjes voor over zindelijkheid, bijvoorbeeld: ‘Potje’ van Mylo Freeman of ‘Bobbi op het potje’. Het helpt als het onderwerp een beetje gaat ‘leven’.
  • Veel kinderen zijn gevoelig voor een beloning. Maak bijvoorbeeld een kalender waarbij elk plasje op het potje een sticker oplevert. Kaart vol is een beloning naar keuzeHet voornaamste: heb geduld. Je kind is niet ineens zindelijk. Het hele proces kan wel maanden duren en zal met natte broeken op momenten dat het echt niet uitkomt gepaard gaan. Maar uiteindelijk zal je kind het goed gaan aanvoelen en aangeven wanneer het naar de wc moet en zijn jullie eindelijk uitgeluierd.