Trek tussendoor. Alles over tussendoortjes
Nu je dreumes steeds meer overgaat op een eetpatroon zoals dat van jou, met ontbijt, lunch en een avondmaaltijd, zal hij of zij ook tussendoor trek gaan krijgen. Net als jij dat vast ook wel eens hebt. Tussendoortjes horen bij een normaal voedingspatroon, maar niet alle tussendoortjes zijn natuurlijk even gezond. En teveel tussendoortjes zorgen voor minder eetlust bij de avondmaaltijd. Goed doseren, dus.
Wat is een gezond tussendoortje?
Er zijn veel speciale koekjes te koop voor kleine kinderen, snoepjes en chipjes. De verleiding is groot om dat te geven, want het is zo herkenbaar die lekkere trek en die stillen we zelf toch ook niet altijd met een verantwoorde appel of banaan. Toch adviseert het Voedingscentrum om vooral een tussendoortje te kiezen uit de Schijf van Vijf, wat neerkomt op groente, een stukje fruit of volkorenbrood. De speciale kinderproducten zijn namelijk niet erg gezond, vaak zit er te veel suiker, zout of verzadigd vet in.
Een mini-maaltijd
Het beste bekijk je een tussendoortje als een mini-maaltijd: gezond en voedzaam. Stukjes paprika, schijfjes komkommer, partjes appel, een fruitpotje voor 12maanden+ of een volkorenbroodje of volkoren cracker met een laagje margarine en eventueel hartig mager beleg Natuurlijk wil je je kind af en toe ook eens verwennen en een ijsje op zijn tijd kan heus. De boog kan niet altijd gespannen zijn!
Hoeveel tussendoortjes geef je een peuter?
Het avondeten kan met je dreumes of peuter behoorlijk uitdagend zijn. Eten wordt geweigerd of heel secuur ontleed (groen lijkt ineens een verboden kleur voor eten). Het laatste dat je wil is dat je kind al een flinke bodem heeft door zijn tussendoortje waardoor de avondmaaltijd resoluut aan de kant geschoven wordt. Daarom adviseert het Voedingscentrum twee tussendoortjes te geven op een dag. Eentje tussen het ontbijt en de lunch en één tussen de lunch en de avondmaaltijd. En dan niet te veel. Benieuwd wat een gezond voedingsschema voor je kindje? Dat vind je hier