Zó wordt je kind een echte smulpaap!

Eerste hapjes: even wennen

Trekt je kind een zuur gezicht bij de eerste hap broccoli? Maak je niet druk. Hij moet er even aan wennen. Hij heeft natuurlijk maandenlang alleen maar melk gehad. En dan krijgt hij ineens allerlei verschillende smaken voorgeschoteld: zoet, zuur en bitter. Het is niet vreemd dat hij dan zijn hapje uitspuugt. Zijn smaakpapillen zijn nog volop in ontwikkeling en gevoeliger dan die van ons. Bitter smaken zorgen voor een natuurlijke afweerreactie. Dit komt omdat baby’s een aangeboren voorkeur hebben voor zoet.

10 keer proeven

Een geruststelling: een baby went vanzelf aan een smaak. Maar daar heeft hij wel tijd voor nodig. Gemiddeld moet een kind een nieuwe smaak zo’n tien keer proeven voordat hij die gaat waarderen. Dus draaide je kind vandaag zijn hoofd weg bij die hap worteltjes. Zet het volgende week gewoon weer op tafel. En de week daarop weer. De aanhouder wint!

Smaak voor smaak

Om je baby echt aan smaken te laten wennen, bied je de groenten los van elkaar aan. Dan went hij aan de echte smaak. Dus na een paar keer broccoli op het menu geef je eens snijboontjes, etc.

Eerst groente, dan fruit

Het eerste hapje bestaat meestal uit wat geprakt fruit of groente. Uit onderzoek blijkt dat als je begint met groente, je kind later ook meer groente zal eten. Dus doe je voordeel ermee! Geschikte groentes om mee te beginnen zijn bloemkool, broccoli, wortel, sperziebonen, snijbonen, pompoen en courgette.

Van fijn naar grof

Niet alleen moet je baby aan smaken wennen, ook aan de texturen van vaste voeding. Geef vanaf 4 – 6 maanden fijngeprakte groente en fruit. Vanaf ongeveer zeven maanden mogen de hapjes grover geprakt worden. Ook kun je hem dan op een broodkorst laten kauwen. Wil je precies de juiste samenstelling en hoeveelheid voor je baby? Overweeg dan een maaltijd van Bonbébé te geven. Hierin zit precies het aantal gram, structuur en smaken die afgestemd zijn op de leeftijd en groei van je baby. Ook zijn ze verkrijgbaar in talloze variaties. Er zijn geen geur- en smaakstoffen of conserveermiddelen toegevoegd.

 

*De Wereldgezondheidsraad adviseert om de eerste 6 maanden volledige borstvoeding te geven. Bonbébé ondersteunt dit advies.