Gezonde voeding tijdens de zwangerschap
Een van de eerste dingen die jij als moeder voor je kindje kunt doen, is goed voor je lichaam zorgen. Zo kan jouw lichaam weer goed voor je kindje zorgen. Gezond en gevarieerd eten is het advies en er zijn producten die je tijdelijk beter kunt laten staan.
Gezond eten
Nu je zwanger bent is het nog belangrijker om gezond te eten zodat je kindje alle voedingsstoffen krijgt die hij of zij nodig heeft om goed te groeien. Volg daarom de Schijf van Vijf en eet gevarieerd. Zo krijg je veel van de benodigde eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen binnen.
Zwangerschapssupplementen
Van foliumzuur en vitamine D heb je tijdens je zwangerschap meer nodig dan je uit je eten kunt halen. Daarom is het advies om hier supplementen voor te slikken. Er bestaan zwangerschapssupplementen waarin naast foliumzuur en vitamine D ook andere vitamines en stoffen zijn toegevoegd. Dit kan handig zijn, wanneer je bijvoorbeeld door een dieet of gevoeligheid van bepaalde voedingsstoffen te weinig binnenkrijgt.
Zo is het belangrijk dat je ook voldoende jodium, calcium, ijzer en vis binnenkrijgt. Wanneer je geen zuivel drinkt of eet, kun je extra calcium in de vorm van supplementen nemen. Je kunt in de Eetmeter van het Voedingscentrum testen of je wellicht ergens te weinig van binnenkrijgt.
Jodium is belangrijk voor de groei en hersenontwikkeling van je baby en zit vooral in brood, zuivel, eieren en vis. Calcium is goed voor de botopbouw van je baby en verlaagt het risico op complicaties tijdens de zwangerschap. Zuivel is de belangrijkste bron van calcium, maar zit ook in dranken en volkorenproducten. IJzer is nodig om bloedarmoede te voorkomen en zit vooral in dierlijke producten, zoals vlees en vis, maar ook in plantaardige producten zoals volkorenproducten en groenten. Als je vegetariër bent, heb je wellicht baat bij extra ijzer. Overleg dat altijd even met je verloskundige. Uit het bloedonderzoek dat zij doet, kan ze zien hoe het gesteld is met het ijzergehalte in je bloed. Je kunt bij je maaltijd ook wat vitamine C-rijke producten nemen, zoals groenten en fruit, om de opname van ijzer te verbeteren.
Tijdelijk van het menu af
Naast voedingsstoffen die je in de zwangerschap nodig hebt, zijn er ook producten die je beter kunt laten staan omdat ze mogelijk schadelijk voor jou of je kindje zijn.
Deze producten kun je tijdelijk beter laten staan:
Alcohol
Bepaalde soorten vis, zoals makreel, paling, sardine, tonijn, krab en garnalen.
Lever
Zachte rauwmelkse kaas
Rood vlees
Rauw vlees of rauwe vleeswaren
Rauwe en gerookte vis
Rauw ei
Ongepasteuriseerde melk van de boer
Rauwe kiemgroente
Kruidenpillen
Kalebaskalk (pimba)
Borstvoedingsthee met venkel of anijs, venkelthee, anijsthee of kaneelthee
De volgende producten kun je tijdens je zwangerschap beperkt eten:
Leverworst of leverpaté. Neem maximaal een keer in de week een boterham met een dun laagje smeerleverworst of paté.
Drink maximaal 2 kopjes koffie per dag, maximaal 200 mg cafeïne per dag.
Eet maximaal 8 dropjes per dag. Bij een hoge bloeddruk eet je liever helemaal geen drop en geen zoethoutthee of sterrenmix.
Sojaproducten. Neem maximaal 4 glaasjes of schaaltjes (van 150 ml) sojadrink/yoghurt per dag. Eet daarnaast maximaal twee keer per week andere sojaproducten zoals tofu, tempé of sojabonen.
Twijfel je over een bepaald product? Download de app ‘Zwangerhap’ van het Voedingscentrum daarin zie je in één oogopslag of een product tijdens de zwangerschap veilig is of niet.