Zwangerschap

Alles over de geplande keizersnede

40

De datum staat al in je agenda: met een geplande keizersnede weet je precies wanneer je kindje geboren gaat worden. Maar hoe gaat een geplande keizersnede in zijn werk?

Medische noodzaak

Het kan zijn dat er tijdens je zwangerschap een medische reden is waardoor de gynaecoloog een geplande keizersnede met je bespreekt. Misschien is een vaginale bevalling niet mogelijk, of niet veilig voor jou en of de baby. Bijvoorbeeld omdat je kindje in een stuitligging ligt (dat sluit niet altijd direct een vaginale bevalling uit, trouwens) of omdat de placenta de uitgang van de baarmoeder blokkeert. Het is misschien niet de bevalling zoals je het van tevoren voor je zag en wellicht heb je er moeite mee om het ‘plaatje’ van de natuurlijke, vaginale bevalling los te laten. Maar weet dat een gynaecoloog een keizersnede alleen voorstelt als dat de veiligste manier is voor je kindje om geboren te worden.

Bij een geplande keizersnede wordt samen met jou een datum geprikt. Deze ligt vóór de uitgerekende datum zodat de kans dat de bevalling alsnog vanzelf begint, kleiner is. Tijdens de operatie wordt er een snede (incisie) gemaakt in de buikwand en baarmoederwand, waarbij je baby voorzichtig uit de baarmoeder wordt gehaald.

In het ziekenhuis blijven

Na de geboorte blijven jullie nog een paar dagen in het ziekenhuis en wordt goed gekeken hoe je herstelt van de operatie. Je hebt natuurlijk een buikwond die goed verzorgd moet worden en waardoor je ook een aantal weken niet in staat bent om te tillen. Dat maakt een keizersnede best ingrijpend.

Wat is een gentle sectio?

Een keizersnede gebeurt in de operatiekamer, maar dat betekent niet dat het helemaal uit jouw handen is hoe de bevalling eruit ziet. Niet al je bevalwensen kunnen overboord. Zo zijn er ziekenhuizen waarbij je kunt vragen om een gentle sectio, ook wel gentle cesarean genoemd. Hierbij wordt er extra aandacht besteed aan het creëren van een zo natuurlijk mogelijke en positieve ervaring voor de moeder en baby. Bij een gentle sectio worden minder schermen gebruikt zodat je als moeder beter kan zien wat er gebeurt, staat er zachte muziek op (een eigen playlist aanzetten kan ook) en wordt je baby direct na de geboorte op je borst gelegd voor huid-op-huidcontact .

Niet in elk ziekenhuis is een gentle sectio mogelijk. Als je weet dat je via een geplande keizersnede gaat bevallen, vraag je gynaecoloog dan even naar de opties.

De volgende producten kun je tijdens je zwangerschap beperkt eten: