Zwangerschap

Alles over de NIP-test (NIPT)

De NIP-test, kortweg de NIPT, is een onderzoek waaruit al vroeg kan blijken of jouw kindje lijdt aan een aantal syndromen. Je bepaalt zelf of je dit bloedonderzoek uit wilt laten voeren.

Vanaf 11 weken
De NIPT is een bloedonderzoek dat je vanaf 11 weken zwangerschap kunt laten doen. Via jouw bloed, dat via de arm wordt geprikt, wordt onderzocht of er aanwijzingen zijn dat jouw kind Down-, edwards- of patausyndroom heeft. Het Down-syndroom is een verstandelijke beperking die in verschillende gradaties voorkomt. Edwards- en patausyndroom zijn ernstige aandoeningen die bijna niet verenigbaar zijn met het leven. De meeste kinderen overlijden voor of rond de geboorte.

Wat zijn nevenbevindingen?
Bij de NIP-test kunnen ook andere aandoeningen gevonden worden, dit noemen ze nevenbevindingen. Je kunt ervoor kiezen die niet te willen weten. Overigens is het zo dat als er geen aandoeningen gevonden worden, dit géén garantie is dat je kindje gezond is. Niet alle aandoeningen worden met de NIPT opgespoord. De uitslag volgt vaak binnen 10 dagen, al is de wachttijd momenteel 21 dagen.

Wat als de uitslag niet goed is?
Aan de NIP-test zijn geen kosten verbonden en de NIPT is niet verplicht. Van tevoren bespreekt de verloskundige uitgebreid met je de voor- en nadelen van dit onderzoek. De vraag die je jezelf kunt stellen, is: hoeveel wil ik tijdens mijn zwangerschap weten over de gezondheid van mijn kind? Wat doe ik als ik te horen krijg dat mijn kind een ernstig syndroom heeft? Om je gevoelens op een rijtje te zetten, kun je deze test doen.