Zwangerschap

Echo’s

Om de ontwikkeling van je kindje goed te volgen krijg je tijdens je zwangerschap verschillende echo’s. Een echo is een manier om even een blik naar binnen te werpen, en waarbij de echoscopist metingen kan doen met betrekking tot de groei en ontwikkeling. In dit artikel lees je welke echo’s er standaard aangeboden worden en welke echo’s je verloskundige of eventueel jijzelf kunt aanvragen.

De vroege echo

De vroege echo wordt gedaan tussen week 6 en 9 van je zwangerschap, hierbij controleert de echoscopist of de foetus op de juiste plek zit en of er een hartslag is. Meestal wordt deze echo via de vagina (inwendig) gemaakt om de baby beter te kunnen zien. Niet iedere zwangere vrouw krijgt een vroege echo, je krijgt hem aangeboden wanneer er twijfels zijn over de voortgang van de zwangerschap of wanneer een eerdere zwangerschap uitliep op een miskraam. Bij een medische indicatie wordt de vroege echo volledig vergoed uit de basisverzekering voor zorg en betaal je geen eigen risico.

De termijnecho

Rond de 10 à 11 weken krijg je een echo om te bepalen hoe lang je zwanger bent: de termijnecho. Voor de meeste vrouwen is dit de eerste echo in de zwangerschap. Met behulp van de termijnecho, wordt je uitgerekende datum bepaald. In de meeste gevallen is het rond deze tijd al mogelijk om de echo uitwendig te maken. De termijnecho zit in de basisverzekering voor zorg en krijg je volledig vergoed. Je betaalt geen eigen risico.

De 13-weken echo

De 13-wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij de baby. De echoscopist kijkt bij een 13-wekenecho onder andere naar de schedel, het hart, de buik, de armen en benen en de wervelkolom. Ook kijkt de echoscopist naar de placenta en de hoeveelheid vruchtwater. Je bepaalt zelf of je de 13-wekenecho wil. Ook al kies je ervoor het niet te doen, dan kun je nog wel de 20-wekenecho en/of de NIPT (niet-invasieve prenatale test) laten doen. Na en vaak al tijdens de echo krijg je direct de bevindingen te horen. Bij 95 op de 100 zwangerschappen worden geen afwijkingen gevonden en is vervolgonderzoek niet nodig. Je kunt de 13-wekenecho laten uitvoeren vanaf twaalf weken en drie dagen tot en met veertien weken en drie dagen zwangerschap.

De 13-wekenecho wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering voor zorg. Je betaalt geen eigen risico. De kosten van vervolgonderzoek gaan soms af van het eigen risico van de ziektekostenverzekering. Dit vind je in de polisvoorwaarden van je verzekeringsmaatschappij.

De 20-wekenecho

Bij de 20-wekenecho wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de baby en zijn of haar organen. Er wordt onder andere gecontroleerd of er sprake is van een open ruggetje of een open schedeltje. Ook wordt gemeten of de baby goed groeit en of er genoeg vruchtwater is. De 20-wekenecho is vergelijkbaar met de 13-wekenecho, maar omdat je baby groter is, kan er naar meer details worden gekeken. Als bij de 20-wekenecho iets afwijkends wordt gezien, wordt meestal vervolgonderzoek aangeboden. Vaak is het geslacht tijdens de 20-wekenecho goed te zien, soms zelfs voor een niet geoefend oog, zoals dat van jezelf. Wil je niet weten of je zwanger bent van een jongen of meisje, geef dit dan van tevoren aan bij de echoscopist. Dan kan zij zorgen dat jullie even de andere kant opkijken wanneer de geslachtsdelen in beeld komen. De 20-wekenecho zit in de basisverzekering voor zorg en krijg je volledig vergoed. Je betaalt geen eigen risico.

De groeiecho

De groeiecho is geen standaard echo. Een groeiecho gebeurt als de verloskundige een duidelijker beeld wil van de groei van je kindje. Ook kan het zijn dat de hoeveelheid vruchtwater gemonitord wordt. Je kunt een groeiecho meerdere keren krijgen tijdens je zwangerschap, zo kan er een groeicurve gemaakt worden. De groeiecho wordt gemaakt met een medische indicatie, dat maakt de groeiecho vergoed wordt vanuit de zorgverzekering. Je betaalt geen eigen risico.

Pretecho

Zou jij het liefst een luikje in je buik hebben om naar binnen te spieken, dan is een pretecho wellicht iets voor jou. Deze echo heeft geen medische noodzaak, maar is puur bedoeld voor ouders die hun kindje nog eens willen zien buiten de drie standaard echo’s om. Een pretecho kan gemaakt worden vanaf ongeveer 16 weken zwangerschap, sommige bureaus bieden zelfs al bij 14 weken een geslachtsbepalende echo aan. Ook later in de zwangerschap kun je een echo op verzoek laten maken, bijvoorbeeld om je kindje in 3D of 4D te zien. De kosten hiervan worden niet vergoed, omdat er geen medische reden voor is.

Liggingsecho

Vanaf 32 weken gaan de meeste baby’s met het hoofdje naar beneden liggen, klaar om in te dalen. Hoe langer je baby daarmee wacht, hoe krapper de ruimte wordt waarin hij of zij die draai nog kan maken. Wanneer je baby de draai niet maakt kan het gebeuren dat je baby in een stuit ligt of dwars. Als je verloskundige dit vermoedt, kan zij een liggingsecho doen of laten doen. De ligging van je baby is belangrijke informatie wanneer je je voorbereidt op de bevalling. Ook kan er bij 35 weken nog geprobeerd worden om je kindje te laten draaien. De liggingsecho wordt gemaakt met een medische indicatie en wordt daarom vergoed vanuit je zorgverzekering. Je betaalt geen eigen risico.