Zwangerschap

Waar blijft mijn roze wolk?

Het plaatje wordt zo mooi geschetst: je bent zwanger dus je straalt. Je aait de hele dag gelukzalig je buik, je verheugend op het leven als moeder dat voor je ligt.

Zwanger zijn is niet altijd makkelijk

Het is heel mooi als het zo gaat, maar gaat deze idyllische vlieger niet voor iedereen op. Zwanger zijn is meer een achtbaan. Er zijn ups en downs, soms word je mentaal omhoog gestuwd, terwijl je andere momenten het idee hebt dat je heel diep gaat. Als je bedenkt wat er allemaal gebeurt in je lijf (hormonen, zwangerschapsklachten, gebroken nachten) dan is het helemaal niet vreemd dat je je zo voelt. Zwanger zijn is niet altijd gemakkelijk. Je krijgt ongevraagd advies van bijna iedereen en zelfs de meest vage kennissen delen hun bevallingsverhaal tot in detail met je.

Waar is mijn roze wolk?

Het is dus helemaal oké en niet vreemd als je die roze wolk niet kan vinden. Of als je jouw wolk vooral grijs vindt. Misschien voelde je eerder wel de gelukkigste vrouw ter wereld en viel je later alsnog van die wolk af. En misschien weet je er weer op te klimmen. Maar als je daar een krukje of ladder bij nodig hebt, gun dat jezelf dan. Vraag hulp. Praat over je gevoelens met je partner, een vriendin, familielid of professional. Er zijn verschillende organisaties waar je kunt aankloppen die zich richten op zwangere vrouwen. Vraag je verloskundige of huisarts of zij een specialist voor je weten.

Onzeker tijdens de zwangerschap

Schaam je vooral niet, dat is echt niet nodig. Veel vrouwen worstelen tijdens de zwangerschap met emoties, onzekerheden en verwachtingen. Wees lief voor jezelf: neem de tijd om te rusten, verwen jezelf met een massage of een leuk uitje, en geef jezelf toestemming om te ontspannen en je te voelen hoe je je voelt. Of dat nu on top of the world is of aan het eind van je Latijn. Het komt echt goed.