Zwangerschap

Zwanger week 15

15

15 weken zwanger (onderweg naar 16) dag 105 tot en met 112

Appel

Een appel: zo groot is je baby bij 15 weken ongeveer. De smaakpapillen beginnen zich te vormen en zenuwen tussen de hersenen en smaakpapillen worden aangelegd. Van alles wat jij eet en drinkt, belanden piepkleine deeltjes via je bloedstroom in het vruchtwater. Je vruchtwater zal niet naar een pittige curry smaken als je dat gegeten hebt, daar zijn de deeltjes echt te klein voor, maar je kindje krijgt zowat verderop in je zwangerschap wel lichtelijk smaken mee.

Je kindje oefent al druk met gezichtsuitdrukkingen, fronsen lukt ook al een beetje met die kleine wenkbrauwtjes. De benen van je baby groeien op dit moment harder dan de armpjes. Alle gewrichten en ledematen kunnen inmiddels bewegen. En bewegen, dat doet je kindje veel. Ben je eerder zwanger geweest dan zou je wat lichte ‘plopjes’ in je buik al kunnen herkennen als bewegingen van je baby.

Je borsten voelen niet meer zo gespannen als in het eerste trimester, maar misschien staat er wel spanning op doordat je bh niet meer goed past. Een zwangerschapsbeha ondersteunt en geeft ruimte voor je borsten om verder te groeien, want echt, dát gaan ze doen. Het kan zijn dat je je borsten bijna niet meer herkent als die van jou: grote blauwe aders kunnen verschijnen, de tepels kunnen verkleuren. Er kunnen zelfs al druppels melk aan hangen, dat noemen ze colostrum. Wonderlijk toch hoeveel er in je lichaam gebeurt en aan je lijf verandert?