Zwangerschap

Zwanger week 18

18

18 weken zwanger (onderweg naar 19) Dag 126 tot en met 133

Paprika

De baby’s hartslag wordt steeds sterker, deze klopt nu ongeveer twee keer zo snel als jouw hart. Voel je je kindje al bewegen in je buik? Vorige week omschreef je het misschien nog als een zacht popcorn poppen of een vliegend vlindertje, maar langzaam wordt het gevoel steeds duidelijker. De meeste kans om de baby te voelen, heb je als je rustig gaat liggen. Door te lopen en te bewegen wieg je je baby meestal in slaap. Als jij stilligt, wordt de baby juist actief. Veel vrouwen voelen zich iets geruster en zekerder over de zwangerschap nu ze hun kindje voelen. Misschien voel je nog niets bewegen, maak je daar geen zorgen over. Het kan zijn dat je placenta voor de baby ligt, dan is het logisch dat deze de bewegingen dempt. Misschien voel je soms iets en dan weer dagen niet: ook dat is normaal. De bewegingen van je baby zijn nog niet zo sterk dat je alles voelt en er is ook nog veel ruimte in je baarmoeder. Maak je je ongerust dan kun je natuurlijk altijd je verloskundige bellen.

Augurken met slagroom: daar denkt iedereen aan bij de cravings van een zwangere vrouw. Maar misschien heb jij wel enorme trek in witte kadetten met pindakaas of raketijsjes met een knettertop: het kan allemaal. Er wordt gezegd dat je lichaam aangeeft waar het behoefte aan heeft qua voedingsstoffen. Schrééuwt jouw lichaam toevallig om enorme slagroomvlaaien? Volgens het Voedingscentrum heb je bij deze termijn maar 200 tot 300 calorieën per dag extra nodig. Maar af en toe een punt taart of een lekker ijsje: dat heb je echt wel verdiend!

Doordat je baarmoeder en je kindje blijven groeien, verschuift het zwaartepunt van je lichaam. Je onderrug gaat meer naar voren staan en je buik steekt verder uit. Kijk uit met traplopen want nu je gewicht anders verdeeld is, kun je eerder vallen. Onder invloed van hormonen worden je gewrichten weker, dit alles bij elkaar kan zorgen voor rugpijn. Om pijn te voorkomen is het belangrijk dat je heupen en schouders in lijn zijn met elkaar als je loopt of staat. Af en toe even zitten met je voeten wat omhoog en op je zij slapen in de zogenaamde foetushouding kan ook wat verlichting geven. Als je erge last hebt, kun je een afspraak bij een fysiotherapeut maken.