Zwangerschap

Zwanger week 2

2

2 weken zwanger (onderweg naar 3) (dag 14 tot en met 21)

Ergens deze week is je eisprong en gaan de twee helften die uiteindelijk jouw kindje vormen elkaar ontmoeten. Miljoenen zaadcellen gaan deze week hun best doen jouw eicel te bereiken. Je eicel is echt veel groter als de kop van een zaadcel, dus het is niet dat de zaadcellen moeten zoeken naar een speld in hooiberg. Honderden zaadcellen zullen in de buurt komen van je eicel. Maar…er kan er maar één de winnaar zijn.
De snelste zaadcel dringt door het buitenlaagje van je eicel en direct daarna gaat de eicel ‘op slot’ zodat andere zaadcellen niet meer binnen kunnen komen. De zaadcel verliest zijn staart, die is niet meer nodig, en versmelt met je eicel. Dit is het allereerste begin van je kindje, maar daar merk jij nog niets van.
Als er in plaats van één eicel, twee eitjes rijpen en die laten allebei tegelijk los én worden beide bevrucht, krijg je een twee-eiige tweeling. De kans op een spontane tweelingzwangerschap is in Nederland iets groter dan 1%. 1 op de 80 à 90 zwangerschappen is van twee of meer kindjes tegelijk. Want ja, ook een spontane drieling zwangerschap komt voor. Maar die kans is heel klein, de kans op een drieling ligt rond de 1 op de 7000.