Zwangerschap

Zwanger week 21

21

21 weken zwanger (onderweg naar 22) dag 147 tot en met 154

Wortel

Hoe was je echo? Veel vrouwen wachten tot de 20-weken echo om daarna echt los te gaan met de babyuitzet. De eerste keer in een babyzaak kan behoorlijk overweldigend zijn. Oké een luieremmer is handig, maar waarom zijn er zoveel verschillende soorten? En dan hebben we het nog niet eens gehad over wiegjes en kinderwagens. Wist je dat grote babyzaken een heus parcours in de winkel hebben zodat je daar verschillende kinderwagens kunt uitproberen?
Om niet al te overprikkeld te raken bij het aanschaffen van de babyuitzet kan het fijn zijn alvast door te nemen wat je kindje de eerste tijd écht nodig heeft. Veel babyzaken en winkels bieden een complete babyuitzetlijst aan op hun sites. Een kwestie van printen, shoppen en afvinken.

Misschien heb je wel eens filmpjes van bevallingen gekeken? Wanneer de camera inzoomt op de pasgeboren baby is deze soms bedekt met een witte laag huidsmeer over het hele lijfje. Dat noemen ze vernix. Dat vernixlaagje komt deze week over de huid van je baby te liggen, het hoopt zich vooral op in de plooitjes van de huid. Grappig weetje: voor zover bekend hebben alleen pups van de Californische zeeleeuw ook zo’n laagje vernix op hun lichaam. De functie van vernix is niet helemaal duidelijk, er wordt aangenomen dat het de huid of de baby beschermt tegen infecties. Hoe langer je zwanger was bij de bevalling, hoe minder van het witte laagje er op je baby zit.

Over bevalfilmpjes gesproken: heb je je al een beetje verdiept in de bevalling? Het kan heel fijn zijn om een bevalcursus te doen om je voor te bereiden. Het aanbod is groot: bij de één ligt de focus op de theorie, bij de ander op je gevoel, sommigen zijn mét partner en andere juist zonder.