Zwangerschap

Zwanger week 23

23

23 weken zwanger (onderweg naar 24) Dag 161 tot en met 168

Aubergine

Een aubergine, een papaja, maar nog net geen maiskolf: de grootte van de baby in je buik wordt vaak aan de hand van vruchten beschreven. Dat is natuurlijk ook beeldender dan ongeveer 29 centimeter. Maar dat is wel ongeveer hoe groot je baby is deze week. Al verschilt dat natuurlijk wel per kindje. Als jij en je partner allebei niet bij het hoogste schap in de supermarkt kunnen, kun je je voorstellen dat je kindje nu geen aubergine is, maar eerder een banaan.
De verloskundige zal bij een controle altijd kijken of je baarmoeder goed gegroeid is, maar zelfs voor haar blijft het schatten hoe groot je kindje precies is. Je zal niet de eerste zijn die opziet tegen de bevalling omdat het een grote baby zou zijn en vervolgens bevalt van een heel gemiddeld maatje.

De baby oefent al druk ademhalingsbewegingen. Er gaat natuurlijk nog gewoon vruchtwater door de longetjes en geen zuurstof, maar zo zorgt je kindje dat hij klaar is voor de eerste hap lucht bij de geboorte. De longen zijn nog niet rijp, pas bij 24 weken start de aanmaak van longblaasjes. De oortjes krijgen wel steeds meer de vorm van echte oren en je baby gaat ook steeds beter horen. Hij hoort vooral veel omgevingsgeluid zoals het stromen van je bloed, het kloppen van je hart en het geknor van je darmen. Maar ook steeds meer geluiden van buiten de buik weten hem of haar te bereiken. Heb je al een muziekmobile in huis? Je kunt de mobile dicht bij je buik houden en het muziekje afspelen: je kindje kan dit na de geboorte herkennen en dat roept dan een vertrouwd gevoel op.

Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap dan is het voor je partner niet nodig om de baby te erkennen. Hebben jullie dit niet, maar wil je partner de baby wel erkennen dan is het advies dit voor 24 weken zwangerschap te regelen. Daarna kan het ook nog, maar stel dat je eerder bevalt, dan is het dan maar alvast geregeld. Om een kind te erkennen gaat de moeder samen met de partner naar de Burgerlijke Stand van de gemeente. Het gezag is in de meeste gevallen dan ook direct geregeld. Als je de erkenning regelt voor de bevalling, word je gevraagd welke achternaam je wil dat je kind krijgt. Is je baby niet erkend voor de geboorte, dan krijgt hij of zij automatisch de achternaam van de moeder.