Zwangerschap

Zwanger week 26

26

26 weken zwanger (onderweg naar 27) dag 182 tot en met 189

Courgette

Je baarmoeder is nu ongeveer zo groot als een voetbal. Misschien denkt je kindje dat het echt een bal is, want hij of zij geeft er af en toe een behoorlijke trap tegenaan. Spieren worden sterker en de bewegingen daarmee ook. Als je baby in een stuit ligt, kan het dat hij tegen je blaas aandrukt. Dit kan pijnlijk zijn en ervoor zorgen dat je vaker moet plassen. Hou dit goed in de gaten, want je kunt ook een blaasontsteking hebben. Je afweer is minder goed nu je zwanger bent, dus een infectie is zo opgelopen. Bij een blaasontsteking is je urine vaak troebel, maar de symptomen kunnen anders zijn dan normaal. Twijfel je, laat je urine dan vooral even testen bij de huisarts.

Sinds vorige week is je baby weer 100 gram aangekomen. En jij? De meeste vrouwen komen gedurende hun zwangerschap zo’n 12 tot 15 kilo aan. Maar zo’n 800 gram is daadwerkelijk het gewicht van de baby, de rest van de kilo’s zit hem in het feit dat je meer bloed aanmaakt, vocht vasthoudt, je baarmoeder gegroeid is, je grotere borsten hebt gekregen, de placenta en het vruchtwater. En misschien eventueel die kaascroissantjes of chocoladebroodjes die je sinds je zwanger bent niet kunt laten staan. De verloskundige zal je gewicht ook in de gaten houden. Niet om vervelend te zijn, maar omdat veel extra kilo’s kunnen wijzen op zwangerschapsdiabetes.

Wil je ouderschapsverlof aan je bevallingsverlof vastplakken, zodat je er misschien wel een half jaar tussenuit kan? Vraag dit minstens twee maanden voor het ingaan van je ouderschapsverlof aan. Als je nu al weet dat je daar gebruik van wilt maken, is het voor je werkgever prettig dit eerder te weten.