Zwangerschap

Zwanger week 28

28

28 weken zwanger (onderweg naar 29) Dag 196 tot en met 203

Bloemkool

Vanaf deze week kun je het hartje van je baby ook buiten de buik te horen. Dat is vooral leuk voor je partner, want hoe lenig je ook bent: je eigen oor op je buik leggen is vrij onmogelijk. Zo’n 10 centimeter onder je navel: daar is de kans het grootst dat je partner het hartje hoort. Lukt het niet, dan wil een lege wc-rol aan het oor het geluid soms versterken.

Je baby slaapt veel en ook na de geboorte gaat hij daar mee door. Hij ontwikkelt nu ook een slaapritme, hopelijk eentje die een beetje gelijkloopt met die van jou. Wist je dat een baby in je buik ook al in een Remslaap komt en dus in principe kan dromen? Al heeft een baby natuurlijk nog niets gezien of meegemaakt dat nou echt een levendige droom kan opleveren.

Is je baby wakker, dan zijn de oogleden open. Die ieniemienie oogleden kunnen zelfs al knipperen. Je kind gaat een groeispurt doormaken: alles is aangelegd en grotendeels ontwikkeld dus ligt de focus op aankomen. Elke week komt hij of zij nu zo’n 200 gram aan.

Het gewicht van jongens en meisjes gaat vanaf nu meer uiteenlopen. Meisjes wegen nu zo’n 960 tot 1110 gram en jongens tussen de 1030 en 1190 gram.