Zwangerschap

Zwanger week 30

30

30 weken zwanger (onderweg naar 31) Dag 210 tot en met 217

Flespompoen


Een karatetrap tegen je ribben of je blaas: je baby gaat niet echt zachtzinnig met je om. Met de minuut wordt hij of zij sterker en dat merk je aan zijn getrappel en geschop. Het deel van de hersenen van je kindje wat gelinkt wordt aan intelligentie en persoonlijkheid wordt steeds uitgebreider. Je zou kunnen zeggen dat het karakter zich nu al vormt. En jij kunt je kindje ook al leren kennen door op te letten hoe hij reageert op geluid, licht en je aanrakingen. Het zou kunnen dat de baby inmiddels tegen je middenrif aanduwt waardoor jij sneller buiten adem raakt. Als je baby straks indaalt, komt er letterlijk meer lucht.

Het indalen van de baby gebeurt ergens tussen de 30 en 38 weken. Dat verschilt per vrouw en zelfs per zwangerschap. Het komt ook voor dat een baby pas indaalt tijdens de bevalling.

Wat merk je van het indalen?

Omdat het heel langzaam gaat, is er een kans dat je het niet voelt, maar je kunt ook harde buiken en indalingsweeën krijgen. Dat duurt meestal maar een paar uur en zwakt af met een warm bad of warme douche of wanneer je een warme kruik op je onderbuik legt. Als de baby is ingedaald, verandert hij waarschijnlijk niet meer van positie. Fijn dus als hij goed ligt: met het hoofdje naar beneden. Sommige baby’s liggen andersom, in een zogenaamde stuitligging. Tijdens de controle kan de verloskundige voelen of je kindje is ingedaald en hoe hij of zij ervoor ligt. Hoofd eerst of voeten eerst…

De botten van je baby worden steeds harder en daarvoor is calcium nodig. Krijg jij genoeg calcium binnen, door bijvoorbeeld melk te drinken of kaas en yoghurt te eten? Voldoende calcium verlaagt ook de kans op een hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap, op een vroeggeboorte en op een zwangerschapsvergiftiging. Calcium zit ook in water, thee, koffie en volkorenbrood. Je krijgt voldoende calcium binnen als je elke dag bijvoorbeeld 3 à 4 porties (in totaal ongeveer een halve liter) zuivel en 40 gram kaas neemt. Dat zijn 3 à 4 glaasjes of schaaltjes van 150 ml, of 2 grote mokken, en kaas voor ongeveer 2 losse boterhammen. Gezonde keuzes zijn bijvoorbeeld magere of halfvolle melk, yoghurt of kwark en 10+, 20+ of 30+ kaas.

Twijfel je of je genoeg van deze producten eet om aan de dagelijkse aanbevolen hoeveel calcium te komen? Je kunt op de site van Het Voedingscentrum een aantal dagen de eetmeter – Mijn Voedingscentrum invullen om inzicht te krijgen in wat je zoal eet. Aan de hand van de uitkomst, zou je extra calcium kunnen nemen of wellicht slik je al zwangerschapsvitaminen waar calcium inzit? Lees hier meer over voeding en supplementen tijdens de zwangerschap