Zwangerschap

Zwanger week 32

32

32 weken (onderweg naar 33) Dag 224 tot en met 231

Chinese kool

Misschien denk je stiekem af en toe: van mij mag die baby wel komen. Dat je alle ongemakken zat bent, is heel logisch. Toch is het echt beter als je kindje nog even blijft zitten. Als je nu bevalt, zal je baby in de couveuse moeten omdat hij of zij zichzelf nog niet op temperatuur kan houden. Nog even volhouden, dus. Waarschijnlijk heb je bijna verlof. Misschien kun je op je werk al langzaam dingen overdragen of afronden: dat geeft ruimte in je hoofd. Je bent waarschijnlijk sneller moe en slaapt minder goed. Probeer dit alles te accepteren, hoe moeilijk dat misschien ook is. Je hier over opwinden, helpt je waarschijnlijk ook niet verder. Probeer rust te pakken waar het kan. Al slaap je niet, lekker liggen met een boekje en een kop thee werkt ook ontspannend.

Slaap je op je linkerzij? Dan is de doorstroming van het bloed naar de placenta beter en krijgt je baby een optimale toevoer van zuurstof en voedingsstoffen. Bovendien werken je nieren zo ook beter.

Je baby wordt steeds groter en de ruimte om te bewegen wordt daarmee krapper. Maar de bewegingen die hij maakt, kun je hierdoor wel extra goed zien aan je buik. Misschien golft je buik wel helemaal of zie je soms een bobbel, een voetje dat wat ruimte zoekt. Leuk voor later en voor familie: maak er een filmpje van.

De donshaartjes die je baby sinds week 13 beschermden, laten nu weer los. Ze dwarrelen door het vruchtwater, worden uiteindelijk opgedronken door de baby en komen in de darmpjes terecht. Die worden hierdoor aan het werk gezet, de baby spaart meconium (de eerste poep) op voor zijn eerste luier. Als je eerder bevalt dan uitgerekend, kun je nog wat donshaartjes spotten op de bovenrug of de schouders van je kindje. Ook die vallen er snel genoeg af.