Zwangerschap

Zwanger week 33

33

33 weken (onderweg naar 34) Dag 231 tot en met 238

Rode kool

Bijna alle organen zijn inmiddels klaar voor een leven buiten je baarmoeder, behalve de longen misschien. Die kunnen rijp zijn bij 32 weken, maar soms gebeurt dit bij 34 weken. Zet je bevalling in vóór de 32 of 34 weken, dan kun je een injectie krijgen die die ontwikkeling versnelt, zogenaamde longrijpers.

Is je kind al ingedaald? De achterhoofdsligging is perfect, hierbij kijkt je kindje naar boven. Je kind kan ook in een voorhoofdsligging liggen, dan ligt het voorhoofd naar beneden. Deze houding is minder gunstig omdat het bekken vaak te klein is om het hoofdje zo de ruimte te geven. Het gebeurt niet vaak dat een kindje op deze manier ligt. Het maakt natuurlijk bevallen lastig, een keizersnede is dan bijna altijd nodig.

Bij een volkomen stuitligging liggen de voetjes van de baby naar beneden. Bij een onvolkomen stuitligging komen de billen eerst. Tenslotte is het nog mogelijk dat je kind in dwarsligging ligt. Bij deze houding is een natuurlijke bevalling onmogelijk en krijg je een keizersnede. Een sterrenkijker ligt wel met zijn hoofd omlaag maar kijkt de verkeerde kant op, namelijk omhoog. Het is afhankelijk van de verdere ligging en de grootte van de baby of een natuurlijke bevalling hierbij mogelijk is.

Lees hier alles over de keizersnede