Zwangerschap

Zwanger week 4

4

4 weken zwanger (onderweg naar 5) dag 28 tot en met 35

Maanzaadje
Deze week worden allerlei hormonen in je lichaam actief. Zes dagen voor de dag dat je ongesteld gaat worden, kun je al een vroege zwangerschapstest doen. Deze test is extra gevoelig en kan een heel kleine hoeveelheid van het zwangerschapshormoon hCG al opsporen. Niet bij elke vrouw stijgt het HGC even hard, waardoor de test negatief uit kan vallen terwijl je wel zwanger bent. Daarom testen de meeste vrouwen het liefst op of na de dag dat ze ongesteld moeten worden. Dat is aan het einde van deze week of, afhankelijk van je cyclus, begin volgende week. Nog even geduld, dus.
Als je een regelmatige cyclus hebt, heb je snel door dat je menstruatie uitblijft. Misschien hoopte je het al, maar de plusjes op de zwangerschapstest bevestigen het: je bent zwanger! En al vier weken, want de zwangerschapsduur wordt gerekend vanaf de eerste dag van je vorige menstruatie. Abstract idee hè, dat er een kindje in je buik zal groeien? Voor nu is het nog heel klein, kleiner dan een maanzaadje zelfs. Toch ontwikkelen deze week zich de kiembladen en hieruit zullen de organen van je baby ontstaan. Er wordt dus hard gewerkt door je lichaam. Misschien merk je dat al door wat vermoeidheid, maar dat hoeft niet.
Kun je het idee dat je zwanger bent maar moeilijk bevatten? Dat blijft misschien nog wel even zo, want de eerste echo heb je pas over een aantal weken. En dat voelt voor veel vrouwen toch als dé bevestiging. De ene verloskundig doet een echo bij 8 weken, de ander liever rond de 10 weken. Je kunt alvast een verloskundige zoeken en je aanmelden, dan heb je in ieder geval vast een datum voor een intakegesprek in je agenda staan. Iets om naar uit te kijken!